kunst in beeld maasbree-baarlo 9789081420723

€ 14,50
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 4,60
270sinds 8 mar. '24, 14:13
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGelezen

Beschrijving

kunst in beeld maasbree-baarlo 9789081420723
conditie gelezen zie foto s en oordeel zelf
bieden vanaf afhaalprijs 14,50 euro
verzenden 4,60 euro en risico kk.
afhalen kan natuurlijk ook
zie ook mijn andere maasbree en baarlo boeken


























Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maasbree
Bree
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Maasbree
Wapen van Maasbree
(Details)
(Details)
Maasbree (Limburg)
Maasbree
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Peel en Maas Peel en Maas
Coördinaten 51° 21′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01) 6.625
Overig
Postcode 5990 - 5993
Netnummer 0
Maasbree (uitspraakⓘ) (in de plaatselijke streektaal 'Bree') is een plaats en voormalige gemeente in Nederlands-Limburg. De plaats telt ongeveer 5000 inwoners (kern) en 1500 in het buitengebied. Maasbree maakt deel uit van de gemeente Peel en Maas.

Tot Maasbree worden ook de buurtschappen 't Rooth, Dubbroek en Tongerlo gerekend.

Geschiedenis

Dorpstraat in Maasbree. Op de achtergrond de rooms-katholieke parochiekerk.
In de Middeleeuwen behoorde Maasbree tot het graafschap Kessel, dat weer deel uitmaakte van het Overkwartier van Gelre of Spaans Opper-Gelre. Zoals overal in die tijd was ook in Maasbree landbouw en veeteelt het hoofdmiddel van bestaan. Tijdens de Spaanse Successieoorlog rond 1702 werd het gebied door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits.

Bree
Het dorp Bree wordt voor de eerste keer genoemd in een akte uit het jaar 1240 waarbij ene Diederik, Heer van Altena, vele rechten schonk aan de monniken van het pas gestichte klooster Sint-Elisabethsdal bij Nunhem. In Bree had heer Diederik bepaalde rechten die hij aan de kloosterlingen gaf, waaronder het recht om een persoon voor te dragen die in Bree het pastoorsambt mocht gaan bekleden. Uit deze oorkonde blijkt dus duidelijk, dat Bree in 1240 bestond als gemeenschap en dat er een kerk was.

In deze tijd was Maasbree een heerlijkheid en kende een kasteel genaamd Huis Bree, dat inmiddels verdwenen is. Dit Huis is hoogstwaarschijnlijk in handen geweest van de familie Van Brede. De vroegste schriftelijke vermelding van Huis Bree dateert van 1431. Op de plek van Huis Bree staat nu de boerderij 'De Plaats', welke werd gebouwd in 1695. In de volksmond werd hiermee het terrein achter het kasteel bedoeld. In die tijd was het landgoed ruim 67 hectare groot. Daarvan horen er nu nog 3,5 bij de boerderij de Plaats;

Het bestuur van het dorp werd - tot de komst van de Fransen - gevormd door de Schepenbank. Aan het hoofd hiervan stond een schout, die door de Heer benoemd werd. Wat Bree betreft kwam dit recht, evenals de andere heerlijke rechten achtereenvolgens toe aan de graaf (later hertog) van Gelre, de hertog van Bourgondië en de koning van Spanje. In 1673 kocht de Heer van Arcen, die door erfenis in het bezit van Huis Bree gekomen was, deze rechten van de Spaanse koning.

Bijna alle bewoners voorzagen in hun levensonderhoud door te werken in de landbouw en veeteelt. Er lagen enkele grotere boerderijen in Bree, onder andere de Kerckenhof, hof Tongerlo, de hof aengen Eijnde, Baelshof, de grote en de kleine Westeringsehof en Haenenhof. Deze hoeven waren eigendom van adellijke heren of welgestelde burgers uit andere plaatsen en soms van kerken of kloosters. Ook hadden sommige inwoners een klein boerderijtje in eigendom, terwijl anderen als dagloner de kost moesten zien te verdienen. Natuurlijk waren er ambachtslieden, maar die hadden toch meestal ook een boerenbedrijfje.

Op 16 september 1786 (Sint Cornelisdag) werd Bree getroffen door een felle brand. Uit een schatrekening van het jaar 1787 blijkt, dat 17 huizen door het vuur verloren gingen. De straatnaam Brand 1786 herinnert aan deze gebeurtenis;

Maasbree
Na 1794 bezette het Franse leger het gebied en een nieuwe bestuursorganisatie kwam tot stand. Gemeenten met minder dan 5000 inwoners werden bij elkaar gevoegd en zo vormden Blerick, Baarlo en Bree samen 'Mairie de Bree', vanaf 1818 Maasbree genoemd. De gemeenteraad vergaderde in het Blerickse Raadhuis omdat Blerick het grootste dorp van die gemeente was. Sinds het einde van de negentiende eeuw heeft de stad Venlo verschillende pogingen ondernomen om Blerick uit de gemeente Maasbree los te weken en bij Venlo te voegen.

Toen in 1938 burgemeester Janssens aantrad, werd de discussie opnieuw aangezwengeld, ditmaal door het provinciaal bestuur. Ondanks veel tegenstand van de meeste Blerickse raadsleden en veel Blerickenaren, keerde het tij langzaam ten gunste van Venlo. Ondertussen brak in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit. En tijdens het eerste oorlogsjaar viel voor Blerick het doek. Op 1 oktober 1940 gebeurde waartegen veel Blerickenaren zich jarenlang hadden verzet: de samenvoeging met Venlo.

Bezienswaardigheden
De Sint-Aldegondiskerk
Het voormalig Sint-Jozefklooster, uit 1902
Het raadhuis, uit 1872
Kapel in 't Rooth of Onze-Lieve-Vrouw-van-Barmhartigheidkapel, uit 1695
Sint-Annakapel
Sint-Antoniuskapel
Sint-Jozefkapel aan de Zandberg
Mariakapel in buurtschap Lange Hout
Mariakapel in buurtschap Lange Heide
Mariakapel/Kapel Haenenhof in buurtschap Korte Heide
Mariakapel in buurtschap Korte Heide
Mariakapel in buurtschap Rinkesfort
Hagelkruis 't Heeske
Voormalig Huis Bree, zetel van de vroegere heerlijkheid.
Voormalig kasteeltje Westering, verwoest in 1944 en daarna gesloopt.
Zie ook: Lijst van rijksmonumenten in Maasbree
Natuur en landschap
Maasbree ligt op het middenterras van de Maas, op een hoogte van ongeveer 30 meter. De weg van Panningen naar Blerick, die direct ten zuiden van de kom loopt, volgt het tracé van de ooit geprojecteerde Noordervaart. Ook de Everlose Beek doet dat hier.

Ten zuiden van Maasbree ligt de Breukerheide, een bosrijk gebied. Geïsoleerde vennen zijn Vlasroot en Klokkeven. In het oosten ligt het natuurgebied Dubbroek in het laagterras waar ooit de Maas meanderd heeft. Ten noorden van Maasbree ligt natuurgebied Asbroek.

Maasbree ligt op zandgrond en wordt omringd door landbouwgebied.

Cultuur
In Maasbree zijn vele verenigingen actief, waaronder veel muziek- en sportverenigingen.

Muziekverenigingen
Drumband & Majorettenkorps Maasbree;
Fanfare Sint Aldegondis Maasbree;
Maasbrees Mannenkoor;
Jonge Mannenkoor
Zanggroep 'Velocity'
Advertentienummer: m2090182263