Ambachten Klompenmaker wever smid koetsier rietdekker tabak

€ 5,00
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 3,95
490sinds 11 feb. '25, 08:53
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
Periode20e eeuw of later
Jaar (oorspr.)1970

Beschrijving

9 Dia's + Tekstboekje van Diaserie Waar mensen wonen
als aspect van Wereldoriëntatie.

Verdwijnende ambachten - beroepen.

Tekstboekje met complete dia-set - No. 72.
Uitgegeven door Dijkstra's uitgeverij Zeist bv.
Jaren 70.

Deze diaserie werd vroeger op de lagere school vertoond.
Op elke dia zijn mensen aan het werk.

Inhoud - Beschrijving van de kleurendia's:
1. De klompenmaker. Hier zie je de bok staan, hierin klemt de klompenmaker een paar klompen. Met gutsen en beitels holt hij de klomp uit.
2. De wever. Op het eerste gezicht lijkt het weefgetouw een ingewikkeld toestel. Met behulp van een tekening in het boekje worden alle onderdelen uitgelegd. Schering en inslag.
3. De mandenmaker. Deze mandenmaker vlecht een bijenkorf. In het tekstboekje staat een tekening van een paardje, dat eenvoudig te maken is van raffia.
4. De koperslager. (met hoedje op en een sigaar in de mond) Wat de koperslager op de dia aan het maken is, zou een busje kunnen zijn voor aansluiting van een kachel op de schoorsteen. Zo'n busje maakt men van blik.
5. De sigarenmaker. In de werkplaats van de sigarenmaker hangen bosjes tabaksbladeren. Er wordt uitvoerig uitgelegd hoe het sigaren maken in zijn werk gaat. Ook wordt verteld waarom de echte sigarenmakers een hanglip hadden...
6. De smid of hoefsmid. De smid smeedt het ijzer als het heet is. Het rood gloeiende ijzer wordt onder de vuist (de smeedhamer) tot de gewenste vorm gesmeed. De smid draagt dan een leren schort, een voorschoot. (de smid op deze dia niet!) Je ziet hier ook de 'speerhaak' aan het aambeeld.
7. De koetsier. Niet alleen het paard, maar ook de koets met de koetsier op de bok was vroeger een vertrouwd beeld in de stad en op het platteland. In de 'stalhouderij' worden de paarden verzorgd. De reis kan beginnen. Klakkend met z'n tong spoort hij de paarden aan. De leidsels losjes in z'n hand. Buiten de stad gekomen, legt de koetsier de zweep erover en de snelheid wordt vergroot.
8. De timmerman. Een enkele keer kom je nog eens zo'n gezellige timmermanswerkplaats tegen. De werkbank, de opbergbakjes aan de wand, alles is even oud en uitgesleten. Op het ogenblik maakt hij een hooihark. In sommige streken van ons land noemt men dat een rijf. Op de dia zie je dat de timmerman ronde pennetjes in de gaten van een lat slaat. Het past allemaal precies.
9. De rietdekker. De rietdekker begint onderaan. Hij legt er eerst een laag bodemriet op en zet het riet vast aan de panlatten en een het strak gespannen ijzerdraad. Met de dekspaan, het plankje dat de rietdekker in zijn handen heeft, slaat hij het riet aan. Wanneer hij hogerop komt gebruikt hij de 'dekstoel' om het riet niet te beschadigen en om zich vast te houden. Dat is een houden bankje met aan de achterzijde ijzeren haken.
- Vragen en opdrachten.

In het tekstboekje wordt uitgebreid op elk onderwerp ingegaan.

Het geheel zit in een mapje met insteekhoes.
De dia's kunnen iets rood verkleurd zijn.
Het geheel verkeert in prima staat.

Afhalen of verzendkosten voor de koper. Kan door de brievenbus.
Kijk ook even bij mijn andere advertenties... méér dia's.
Combineren scheelt porto.
Advertentienummer: m2233930987