Toen was koken heel gewoon (Lisette Bossert)
Kenmerken
Beschrijving
Toen was koken heel gewoon
(Lisette Bossert)
Welke geuren en smaken doen schrijfster Miep Diekmann denken aan haar jeugd op de Antillen? Wat zijn volgens theatermaker Beppe Costa de overeenkomsten tussen koken en het maken van een voorstelling? en waar komt toch die fascinatie voor wild vandaan bij smaakprofessor Peter Klosse?
Voor Toen was koken heel gewoon tekende chef-kok Lisette Bossert bijzondere gesprekken op die ze voerde over smaakherinneringen en de rol van (lekker) eten in het leven. Elk gesprek is voorzien van bijpassende recepten van gerechten met een nostalgisch uitgangspunt en een moderne twist.
Janny de Moor
Beppe Costa
Alexandra Radius
Peter Klosse
Miep Diekmann
Tjeu van den Berk
Machteld Huber
The Tjong-Khing
Wieteke van Dort
Ans Bossert
Chef-kok Lisette Bossert sprak met tien mensen uit heel verschillende (eet)culturen die in de jaren vijftig/zestig opgroeiden over de rol van eten in hun leven. Hoe was het eten vroeger thuis, wat was hun lievelingseten, waar hadden ze een hekel aan? Hoe is het nu? Geïnterviewd werden onder meer cabaretière/actrice Wieteke van Dort, hoteleigenaar/lector gastronomie Peter Klosse, illustrator Thé Tjong-Khing, schrijfster Miep Diekmann en balletdanseres Alexandra Radius. Ieder interview wordt gevolgd door een stuk of vijf recepten. Bij Wieteke van Dort onder meer kokoskoek met mango-citroensaus, bij Miep Diekmann ‘snert’ van verse doperwten met kokos en koriander en bij Alexandra Radius verse tomatensoep met gepofte knoflookroom. Gerechten die voortvloeien uit hun herinneringen, maar met een moderne ‘twist’. Tussendoor aandacht voor typische producten en stijlen uit vooral de jaren vijftig, zoals serviesontwerpen, de keukens van Piet Zwart, keukenhulpjes, kookboekjes, etc. Tot slot wat basisrecepten van o.a. dressings, mayonaise en bouillons. Een aantrekkelijk, nostalgisch, geheel in de stijl van die jaren vormgegeven boekje vol foto’s (o.a. van de geïnterviewden) en illustraties. Voorin een overzicht van de geïnterviewden en de daarbij behorende recepten.
Paperback, 94 pag., geïllustreerd, register
Uitg. Loopvis, 2015
ISBN 9789081764872
· Alleen verzenden, niet ophalen
· Op biedingen die te laag zijn wordt niet gereageerd
· Op biedingen die acceptabel zijn wordt snel gereageerd
· Boeken worden na ontvangst van betaling meteen verstuurd