Nederlandse architectuur Berlage 1856-1934

Bieden
Verzenden
Verzenden voor € 4,25
724sinds 2 mar. '24, 15:52
Deel via
of

Kenmerken

AuteurPieter Singelenberg & Manfred Bock
ConditieGelezen
OnderwerpArchitectuur algemeen
Jaar (oorspr.)1975

Beschrijving

Nederlandse architectuur Berlage 1856-1934

(Pieter Singelenberg & Manfred Bock)

Catalogus van het Haags Gemeentemuseum te Den Haag bij een tentoonstelling die van 30.08 t.e.m. 16.11. 1975 werd gehouden.

 

 

De Nederlandse architect Berlage was een groot vernieuwer en bovendien een begaafd decoratief kunstenaar, stedenbouwkundige, meubelontwerper en binnenhuisarchitect. Hendrik Petrus Berlage werd op 21 februari 1856 geboren in Amsterdam. Hij overleed op 12 augustus 1934 in Den Haag.

Hendrik Berlage was de schepper van een bouwstijl met eigen constructie en vormgeving. Details zijn niet alleen zichtbaar, maar worden ook geaccentueerd. Berlage liet zich in zijn ontwerpen sterk leidden door de functie die het gebouw zou vervullen. De stijl speelde een ondergeschikte rol. De architect was internationaal georiënteerd: hij studeerde in Zürich, werkte in Frankfurt en maakte reizen naar Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. Zijn beroemdste werk is de Beurs van Amsterdam (1903). Daarnaast ontwierp hij woningbouw, kantoren en villa's en was betrokken bij stadsuitbreidingsplannen (Amsterdam-Zuid). Naast gebouwen ontwierp hij meubels, lampen en gebruiksvoorwerpen. Berlage werd niet alleen gewaardeerd om zijn werk, maar ook gewaardeerd om zijn uiteenzettingen met betrekking tot zijn architectonische ideeën.

Het Gemeentemuseum Den Haag, dat ook wel gezien wordt als het mooiste museum van Nederland is het laatste meesterwerk van de internationaal bekende Nederlandse architect H.P Berlage (1856-1934). Het museum bestaat dit jaar 75 jaar. Helaas mocht Hendrik Berlage de opening van deze modernistische tempel zelf niet meer meemaken. Hij overleed een jaar eerder.

Vier musea, presenteerden in intensief samenspel vier tentoonstellingen die samen een geheel vormden. Een architectuurkwartet. Onder de noemer ‘Nederlandse architectuur’ wilden zij uit de periode van circa 1890 tot 1930 daarvan 4 aspecten in beeld brengen.

Voor het eerst werd op grote schaal gebruik, gemaakt van originele tekeningen; dit hoofdzakelijk dankzij de collectie van het Nederlands Documentatiecentrum voor de Bouwkunst te Amsterdam. Tot dan ontbrak in de literatuur over de Nederlandse bouw- en interieurkunst van deze periode een samenvattende studie. Deze catalogus, samen met de drie andere catalogi, vulde deze leemte goeddeels op.

Paperback, 96 pag., geïllustreerd

Uitg. Haags Gemeentemuseum, 1975

ISBN: geen

 



· Alleen verzenden, niet ophalen

· Op biedingen die te laag zijn wordt niet gereageerd

· Op biedingen die acceptabel zijn wordt snel gereageerd

· Boeken worden na ontvangst van betaling meteen verstuurd

Advertentienummer: a1499188255