Monet : Waterlelies (2000) Groot formaat oblong platenboekBieden
Toulouse - Lautrec - levenskunstenaar en gastronoom
40sinds 15 jun. '25, 17:41
Gastronomie
Bieden
Ophalen of Verzenden
Kenmerken
ConditieZo goed als nieuw
OnderwerpSchilder- en Tekenkunst
Beschrijving
Toulouse - Lautrec - levenskunstenaar en gastronoom
Toulouse-Lautrec-Monfa werd geboren op het landgoed van zijn adellijke familie te Albi (departement Tarn). Zijn vader graaf Alphonse-Charles heeft de inborst van een middeleeuws legerleider, die zich moet schikken in een tijd waarin voor ridderdaden geen ruimte meer is. Een heerszuchtig, eigenzinnig edelman met drie grote liefhebberijen: de jacht, paarden en lekker eten.
De adellijke titels van de Toulouse-Lautrecs dateren van omstreeks 750, de tijd van Karel de Grote. De voornaam Henri is bedoeld als eerbetoon aan de Franse troonpretendent, de zogenaamde koning Henri V, graaf van Chambord.
In deze biografie van een gastronoom beschrijft Geneviève Diego-Dortignac de sfeer die aan de dinertafel van Toulouse-Lautrec, de levenskunstenaar en excentrieke gastheer, heerste.
André Daguin, de internationaal befaamde chef-kok van Hôtel de France te Auch in Gascogne is, evenals Toulouse-Lautrec, afkomstig uit het Zuidwesten. Voor de recepten die voor dit boek heeft gecreëerd, heeft hij zich deels laten inspireren door de menu's en cocktails die Toulouse-Lautrec met zoveel plezier bedacht en maakte.
Deze recepten zijn na de dood van Lautrec door diens grote vriend en metgezel, Maurice Joyant, naverteld en opgeschreven. Maar André Daguin heeft vooral geput uit de rijke culinaire tradities van zijn geboortestreek.
De ruim 150 recepten werden geschreven door Andre Daguin, een Gascon van het zuiverste water, chefkok van het Hotel de France in Auch. Hij baseerde zich daarbij op de aantekeningen van Maurice Joyant, Lautrecs culinaire metgezel.
Het is een veelzeggende verzameling. Oesters en truffels. Rivierkreeftjes en St Jacobsschelpen, duiven en patrijzen. Geen wonder dat de graaf zijn moeder geregeld moest schrijven: “Laat me tegen het eind van de week en tegen het eind van de volgende, een kip, kapoen of kuiken sturen.
Is het foie-gras seizoen al open? Zo ja, vergeet dan niet me 12 blikken te laten bezorgen.” Voor noodgevallen bedacht hij 'Groene kip': gehakt in groene kool, gekookt in melk en reuzel.
Verder 42 cocktails, 'haring om goed te kunnen drinken' en andere 'dorstopwekkers' (verse sardines, gegrilleerd, bestreken met mosterd en cayennepeper, geflambeerd met eau de vie).
Met prachtige foto's van Jean-Bernard Naudin
Titel: Toulouse - Lautrec - levenskunstenaar en gastronoom
Auteur: Geneviève Diego-Dortignac
Uitg. Van Dishoeck / Lannoo
Omvang 200 pagina’s.
Formaat 28 x 21 cm
Bieden
Excl. verzendkosten (4,95 euro met track & trace)
Toulouse-Lautrec-Monfa werd geboren op het landgoed van zijn adellijke familie te Albi (departement Tarn). Zijn vader graaf Alphonse-Charles heeft de inborst van een middeleeuws legerleider, die zich moet schikken in een tijd waarin voor ridderdaden geen ruimte meer is. Een heerszuchtig, eigenzinnig edelman met drie grote liefhebberijen: de jacht, paarden en lekker eten.
De adellijke titels van de Toulouse-Lautrecs dateren van omstreeks 750, de tijd van Karel de Grote. De voornaam Henri is bedoeld als eerbetoon aan de Franse troonpretendent, de zogenaamde koning Henri V, graaf van Chambord.
In deze biografie van een gastronoom beschrijft Geneviève Diego-Dortignac de sfeer die aan de dinertafel van Toulouse-Lautrec, de levenskunstenaar en excentrieke gastheer, heerste.
André Daguin, de internationaal befaamde chef-kok van Hôtel de France te Auch in Gascogne is, evenals Toulouse-Lautrec, afkomstig uit het Zuidwesten. Voor de recepten die voor dit boek heeft gecreëerd, heeft hij zich deels laten inspireren door de menu's en cocktails die Toulouse-Lautrec met zoveel plezier bedacht en maakte.
Deze recepten zijn na de dood van Lautrec door diens grote vriend en metgezel, Maurice Joyant, naverteld en opgeschreven. Maar André Daguin heeft vooral geput uit de rijke culinaire tradities van zijn geboortestreek.
De ruim 150 recepten werden geschreven door Andre Daguin, een Gascon van het zuiverste water, chefkok van het Hotel de France in Auch. Hij baseerde zich daarbij op de aantekeningen van Maurice Joyant, Lautrecs culinaire metgezel.
Het is een veelzeggende verzameling. Oesters en truffels. Rivierkreeftjes en St Jacobsschelpen, duiven en patrijzen. Geen wonder dat de graaf zijn moeder geregeld moest schrijven: “Laat me tegen het eind van de week en tegen het eind van de volgende, een kip, kapoen of kuiken sturen.
Is het foie-gras seizoen al open? Zo ja, vergeet dan niet me 12 blikken te laten bezorgen.” Voor noodgevallen bedacht hij 'Groene kip': gehakt in groene kool, gekookt in melk en reuzel.
Verder 42 cocktails, 'haring om goed te kunnen drinken' en andere 'dorstopwekkers' (verse sardines, gegrilleerd, bestreken met mosterd en cayennepeper, geflambeerd met eau de vie).
Met prachtige foto's van Jean-Bernard Naudin
Titel: Toulouse - Lautrec - levenskunstenaar en gastronoom
Auteur: Geneviève Diego-Dortignac
Uitg. Van Dishoeck / Lannoo
Omvang 200 pagina’s.
Formaat 28 x 21 cm
Bieden
Excl. verzendkosten (4,95 euro met track & trace)
Advertentienummer: m2279597043
Populaire zoektermen
jan schoonhoven kunstjohannes itten kunst en kleurwereldgeschiedenis kunst jansonwim hofman kunstelsevier kunst in beeldkunst en antiekveilingberend kunstkunst miedemade beeldtaal van de christelijke kunstvan dijck kunstgerda smit kunstde ploeg kunstkunst wiersmakunst op niveauskiff in Roeibotencamping de nes in Campingslemmer in Kachelsfleischmann fmz in Modeltreinen | H0super mario dvd in Games | Nintendo Wiibaby blik in Blikkennikkor 18-70mm in Fotocamera's Digitaalkever schijfrem in Besturingvosmaer in Antiek | Boeken en Bijbelskerstboom 250 cm in Kerst