De keuken van Meesters & meiden, klassenverschillen aan tafe

160sinds 5 jun. '25, 00:32
€ 12,50
Ophalen of Verzenden
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
OnderwerpMaatschappij en Samenleving
GebiedEuropa

Beschrijving

De keuken van meesters & meiden

Geen vensters en deuren van zalm en steur in de eerste helft van deze eeuw, maar wie het kon betalen, tafelde in stijl en met Bourgondische grandeur. Op gigantische cuisinières bereidden potige keukenmeiden de beter keuken van toen: de lekkerste stukken rund- en kalfsvlees, wild, tarbot, zalm, oesters en kreeft, alles met veel boter en room. Wie in een werkmanswieg was neergelegd, moest zich met minder tevreden stellen. De gewone man leerde pap eten, en aardappelen met ajuisjus of een boterham met gebakken vet en bruine suiker. Alleen op zondag kwam er echt vlees op tafel. In de keuken van meesters en meiden gaat Diana de Keyzer op zoek naar klassenverschillen in de keuken van 1900 tot 1960.
Op haar tocht laat ze zich vergezellen door getuigen met een bijzonder smaakgeheugen voor de tafels van weleer. Menu's en receptenschriften in zwierige letters vertellen over feesten en lekker eten. Over de werkmans- en oorlogskeuken werden geen schriftjes vol geschreven maar toch leven ook die smaken nog voort in de herinnering van wie niet aanzat bij burgers en baronnen.
Pas in de jaren vijftig zet de keuken haar deuren wagenwijd open voor iedereen.
Democratie op het bord is dan niet enkel meer een verre droom

softcover
1997
430 pagina's

COMBINATIETIP: Caurderlier, Kok voor Burger en Koning

Bij vragen contacteer mij gerust.

Bekijk ook andere aanbiedingen om te besparen in verzendkosten.
Verzendkosten zijn voor de koper.
Mogelijk via Relay Mondial - de Post - Post NL
Afhalen is mogelijk te Boekhoute, Oostende, Maldegem of Gent.
Verzending naar Nederland mogelijk!
Advertentienummer: m2275632071