Overleven op reis (Ton Koene)
Kenmerken
Beschrijving
Overleven op reis (Ton Koene)
Praktijkgids over veiligheid voor hulpverleners, journalisten, expats en andere reizigers in risicovolle landen
Hoe gedraag ik mij bij een overval?
Wat is een veilig huis om in te wonen?
Hoe voorkom ik een ontvoering?
Wat moet een crisisteam tijdens een gijzeling doen?
Hoe ziet een evacuatieplan eruit?
Hoe schrijf ik een eenvoudig veiligheidsplan in 10 A4-tjes?
Het boek 'Overleven op reis' is een praktisch handboek voor iedereen die in risicovolle landen reist, werkt en woont. Het boek legt uit hoe je een kort maar krachtig veiligheidsplan opstelt en hoe je veel voorkomende risico's aanzienlijk kunt verkleinen. Het is rijkelijk geïllustreerd met praktijkvoorbeelden uit de hulpverlening en journalistiek. Het boek is bedoeld voor hulpverleners, maar is ook relevant voor journalisten, vrijwilligers, reizigers, ondernemers, diplomaten, managers en veiligheidsadviseurs.
Ton Koene werkt momenteel als fotograaf voor de Volkskrant in Afghanistan. Als freelancer reist hij ook regelmatig naar andere conflictlanden. Daarnaast geeft Koene veiligheidstrainingen aan hulpverleners en adviseert hij organisaties over hun veiligheidsbeleid. Koene gebruikt daarvoor zijn zestien jaar lange ervaring als landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen in ruim twintig landen. Hij was in deze functie verantwoordelijk voor de veiligheid van honderden collega's. Koene was in deze jaren tevens betrokken bij crisisteams die zich bezighielden met het
vrij krijgen van ontvoerde collega's.
Verschillende landen in de wereld zijn sinds 2001 risicovol geworden voor westerse reizigers, zoals Afghanistan, Irak, Pakistan, Soedan, Congo, Tsjaad en Somalië. Deze publicatie is een handboek voor hulpverleners, journalisten, ondernemers e.a. die in dergelijke landen werken en wonen. Schrijver Koene, nu fotograaf voor de Volkskrant in Afghanistan, heeft lang gewerkt als coördinator bij Artsen Zonder Grenzen. Hij stelde een praktisch boek samen, waarin hij systematisch zaken uiteenzet als basisregels voor een beveiligingsbeleid, vormen van bescherming, verantwoordelijkheden van leidinggevenden en betrokkenen, het schrijven van een beveiligingsplan met context- en risicoanalyse, procedures voor o.a. gezondheid, (seksueel) geweld, huisvesting, ontvoeringen en landmijnen, het belang van een incidentrapportage en tenslotte een checklist van een veiligheidsplan. Er zijn schema's, voorbeelden per land, tips enz. bij de teksten van dit boek, dat besluit met websites over veiligheid in dit soort landen.
Paperback, 246 pag.
Uitg. Aspekt, 2011
ISBN 9789461530325
· Alleen verzenden, niet ophalen
· Op biedingen die te laag zijn wordt niet gereageerd
· Op biedingen die acceptabel zijn wordt snel gereageerd
· Boeken worden na ontvangst van betaling meteen verstuurd