vd Perk Lutherse DEN HAAG/BatzOrgel- LPvinyl GEWIJDE MUZIEK

€ 9,00
Ophalen
250sinds 2 mar. '25, 14:34
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGebruikt
PeriodeClassicisme
TypeOverige typen
FormaatOverige formaten

Beschrijving

vd Perk Lutherse DEN HAAG/BatzOrgel- LPvinyl GEWIJDE MUZIEK

VERZENDEN OF OPHALEN


Aangeboden fraai vinyl LP met orgelbespeling door

J.v.d. Perk

LP 1: Ev. Luthserse Kerk 's Gravenhage (Batz Orgel)
Clarison CLAR LP2



Lp in fotohoes, met uitgebreide specificaties over het orgel
De Lp is te koop voor 9 euro


VERZENDEN OF OPHALEN


af te halen west betuwe geen probleem bij goede tijdsafspraak
anders ex kosten verzenden 7.50(tm 10 kg nederland hetzelfde verzendtarief)
gewoon betalen via de bank - geen betaalverzoeken/tikkie
--------------

Verdere gegevens zie onderstaand of zie scan

----------------------------------------------------------------------

LP 1: Ev. Luthserse Kerk 's Gravenhage (Batz Orgel)
Clarison CLAR LP2
inhoud
Gz 112,143,17,296, Daar Juicht een Toon, Ps 52,71,136,282,65,72
-----------

------------------

achtergrond informatie ontleend aan internet

Jacob van der Perk beleeft muziek als van God gegevenMuziek maken tot eer van de Schepper

Jacob van der Perk werd in 1947 te Barendrecht geboren, woonde hier slechts een jaar en vervolgens een twintigtal jaren in Alblasserdam. Ging na zijn schoolperiode in het stoffeerdersvak, voor hem een soort familieberoep. Deed aan muziek als liefhebberij, speelde 's zondags in de kerkdienst, gaf een aantal leerlingen orgelles en dirigeerde een koor. Totdat hij geconfronteerd werd met de gevreesde stoffeerderskwaal van versleten knie n. Hij moest dus wat anders gaan doen. Naast de MAVO en een studie avondgymnasium werd hij orgelleerling aan het Rotterdamse Conservatorium bij Arie J. Keijzer en deed slechts heel kort koordirekie bij Jan Eelkema. Hij maakte deze studie niet af. Thans woont het gezin Van der Perk in Nieuw-Lekkerland. Jacob verdient zijn brood met het geven van orgel- en pianoles. Hij heeft een 50 tot 60 leerlingen, allen in de regio van H.I.-Ambacht tot Ottoland. Daarnaast dirigeert hij een gemengd koor en een mannenkoor. Een gespreek met het echtpaar Van der Perk-van Steensel heeft wat lang op zich laten wachten. Uiteindelijk is het er toch van gekomen. Jacob en Ella hadden heel wat te vertellen.

Waarom de studie aan het conservatorium bij Keijzer niet afgemaakt?

Kennelijk had Jacob van der Perk deze vraag verwacht. Hij grinnikt.

Ik voeg er nog aan toe: Keijzer stond waarschijnlijk een anderssoortige muziek voor?

Precies! Ik mag niet zeggen modern, want dat is het niet direct. Hedendaags, dat moest het wezen. En daar hou ik gewoon niet van. Messiaen en zo... Ik beleef daar niets in. Ik kan daar niets uit halen. Niets van: dat kan een mens brengen waar hij wezen moet, in sferen die hem naar God kunnen brengen. Ik protesteerde tegen al dat cluster-gedoe op het conservatorium en dat gaf dan wel eens problemen. Je kreeg altijd het stereotiepe antwoord: je moet niet zo diep denken".

Maar dat is nou juist niet d indicatie om iets van de muziek te kunnen voelen, of dacht Van der Perk nog niet diep genoeg? Welke stijl stond hij dan voor?

Niet de preludiums en fuga''s van Bach, maar wel z''n koralen. Waar ik ook graag naar luister is Mendelssohn. Niet de preludiums en fuga''s, maar wel de vioolconcerten en de symfonie n. Die muziek brengt je naar andere dingen toe, daar vind je wat in. Bij het beluisteren van deze muziek blijf je niet aards denken". een verplicht vak, waarin leerlingen gelegenheid krijgen zich uit te leven".

Muziek heeft dus haar doel bereikt wanneer deze je tot andere gedachten doet stemmen?

Ja, wanneer je aards blijft denken bij het beluisteren van muziek, dan vind ik dat die muziek niet goed is. Ik geloof ook dat dat bijbels is".

Vertel eens.''

Met muziek loofde men altijd God. Muziek moest gericht zijn om God te loven, ook al vinden wij die nu niet mooi".

Muziek heeft geen doel in zichzelf? Dus geen muziek om de muziek?

''Nee, er moet muziek gemaakt worden tot Gods eer. Dat is mijn streven. Trouwens, de hele Bijbel spreekt zo. Men loofde God en dat ging gepaard met muziek. En als je nu naar die instrumenten uit die tijd kijkt, dan denk je: hoe heeft het mooi kunnen klinken? Maar dat geeft niet. Toen klonk het mooi in de oren van die mensen".

Kunt u deze visie hier kwijt in de praktijk?

Ja, zeker in mijn concerten. Daar zitten dan mensen die zeggen van: H , dat is mooi, dat moet je nog eens spelen. Die muziek spreekt dan voor die mensen".

Tijdens uw conservatoriumtijd geen kerkmuziek gestudeerd?

Neen. Wanneer je daar over de Bijbel sprak, dan was het: joh, je moet niet zoveel vragen stellen. Je maakt gewoon muziek en je moet niet zo ouderwets zijn. Het moet wat modern zijn. Akkoorden zonder tertsen en zo. Muziek moet onderhevig zijn aan de tijd: hard en koud. Het andere was te romantisch. Je laat dan je gevoel te veel spreken, terwijl je iet weg moet cijferen. Je moet nuchter zijn. Wanneer ik dan iets vroeg over de tekst van de muziek, dan was dat van geen betekenis, terwijl het voor mijn gevoel moet overeenstemmen met Gods Woord. Vandaar dat ik het daar gauw gezien had. Ik ben gaan werken. Gewoon voor mezelf aan de slag gegaan. Ik heb m''n leerlingen en m''n koren en heb er erg veel plezier in."

Geen ambitie in schoolmuziek?

Wel aan gedacht, maar dat ligt me niet. Dan heb je leerlingen in een klas die niet gemotiveerd studeren. Muziek is dan een verplicht vak, waarin leerlingen gelegenheid krijgen zich uit te leven.''

U geeft ook kooruitvoeringen waar veel publiek komt dat nooit naar een concert gaat zegt u zelf. Heeft dat te maken met een zekere cultuurmijding binnen de rechterflank van de gereformeerde gezindte, of met de ongecompliceerde structuur c.q. de wat gemakkelijk in het gehoor liggende klankstructuur van de muziek die wordt uitgevoerd?

Ik denk dat er twee redenen voor zijn. De muziek mo t eenvoudig zijn en het publiek moet de tekst verstaan. De inhoud moeten ze kunnen meenemen".

U heeft enkele cantates geschreven?

Ja, een cantate over Psalm 3, een over Psalm 121 en Johannes 1 In den beginne was het Woord". Uitgegeven zijn deze nog niet. We hebben het wel geprobeerd. Wat wel is uitgegeven zijn een aantal orgelbewerkingen. En, er staat nog het een en ander op stapel. Het meeste in de stijl van Mendelssohn".

Het gaat er niet om wat ik ervan vind, maar hoe karakteriseert Jacob van der Perk zelf het stijlgemiddelde van zijn cantates?

Ze zijn helemaal vanuit mezelf ontstaan. Neem Psalm 121. Al in het voorspel heb ik geprobeerd weer te geven hoe de situatie in deze psalm is. De cadans in het pedaal geeft aan hoe het volk Isra l zich opmaakt naar Jeruzalem. Het volgende is een engelenzang. De engelen horen als Gods dienaren bij de tempeldienst. Gods engelen zullen u bewaren, ook op de weg. Ik heb het op muziek gezet zoals ik het voelde op dat moment. Ook met de nodige afwisseling, want de aandacht mag niet verslappen!" Maar o dat applaudisseren! Ik vind het verschrikkelijk. Vooral na een psalm. Hoe kan dat nou! Neem nou: de Heer'' zal u bewaren, en dan: klap klap klap. Dat rijmt toch niet! Laat men huldiging brengen waar deze moet zijn!

In n van de uitgegeven bundels muziek ontdek ik de Ella suite". Wat is dat?

Ella is mijn vrouw. Ik heb in muziek uitgeschreven hoe zij bij mij overkomt. De Catharina suite komt binnenkort - Catharina is mijn oudste dochter). Maar eigenlijk is deze Ella suite nog niet af. Psalm 123 had er nog achter gemoeten". Ella: Ja, deze psalm hield mij toen heel erg bezig, maar om nou een psalm achter een suite te zetten, neen, ik zou daar erg aan moeten wennen".

Hoe verklaar je dat?

Ella: Het is voor mij een hele omschakeling geweest, de muziek in. Ik weet dat mijn vader en moeder er nog heel erg aan moeten wennen. Ze zeggen bijvoorbeeld of Jacob nou wel een boterham verdient in de muziek en of ''t ie niet beter een vak had kunnen kiezen."

Hoe kijk je er nu zelf tegenaan?

Ella: Je groeit er in mee, hoewel ik met bepaalde dingen toch moeite heb. Piet Hein zingen in de kerk tijdens een oranjeconcert, dat zit me in m''n strot. Achteraf blijkt dan dat ik alleen maar angst heb dat de mensen er wat van zouden zeggen".

Maar wat is dan je angst voor muziek?

Ella: Angst voor muziek heb ik beslist niet. Toch blijft voor mij muziek een griezelig iets. Je kunt er God mee loven en je kunt er God mee vloeken. Daarom stel ik me steeds de vraag: waar ben ik mee bezig? Dat we als gezin nu in de muziek bezig mogen zijn hebben we als dank en in dank ontvangen. Toen ik voor ''t eerst van het conservatorium hoorde had ik gewoon een griezelidee. Dat gold ook de ouders van Jacob. Met muziek ga je het slechte pad op. Muziek is werelds. Een piano is niks. Speel eens een versje op het orgel, zo wordt er dan gezegd".

Jacob, kun je een zekere ontwikkeling aangeven in je werk?

Ja, het is nu allemaal anders geworden dan de eerste pogingen die ik deed. De teksten kies ik nu bewuster, meer bij elkaar gezocht, meer afgestemd op: wat baat het een mens wanneer je in de wereld veel bezit". En de muzikale jas die je de tekst om doet? Die is wel iets gewijzigd. Het is wat beter geworden. Minder technische fouten. In ''t begin was de muziek minder onderhevig aan de tekst dan nu het geval is. Maar muzikaal ombuigen, naar een andere stijl bijvoorbeeld, nee, nooit. Het vormt wel eens een strijdpunt. Sommigen zeggen dan dat je jezelf tekort doet. Nou, ik vind van niet. Wel sta ik open voor opbouwende kritiek. Verder interesseert het me niks wat anderen er van vinden". Ella: In onze kring word je als musicus in een bepaald hokje gestopt. Je moet dan of zus of zo wezen, maar niet net als ons. Je merkt nou, gewoon door het blijven ploegen, dat de muziek steeds meer mensen bereikt. Uit bepaalde kring komen steeds meer mensen naar ons koor."

''Ik hoop tenslotte dat de mensen het applaudisseren nog eens nalaten. Met applaudisseren breng je de mens eer en niet de maker.'' Ella: ''Wat we gekregen hebben, zien we als een gave, als iets van God gekregen. Zo hebben we het ook ervaren, al die jaren.''

Jacob van der Perk heeft inmiddels wat bekendheid gekregen. Zo geeft hij orgelbespelingen voor de EO en werden er kooruitvoeringen uitgezonden. Binnenkort wordt er een plaatopname gemaakt van een van zijn cantates. Er zit muziek in bij Jacob van der Perk.
Advertentienummer: m2241134543