Utrecht Politiekapel zeldzvinyl LP (Bakker) Zuilen HaFABra

€ 10,00
Ophalen
60sinds 11 mei. '25, 16:59
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGebruikt
FormaatOverige formaten

Beschrijving

Utrechtse Politiekapel zeldzame vinyl LP te koop ( Bakker)

VERZENDEN OF OPHALEN


Aangeboden deze zeldzame vinyl LP van



Politiekapel Utrecht – Utrechtse Politie Muziek o.l.v. Mas Bakker
MFP 5038
vinyl LP 30 cm 33 3pm


Tracklist .

A1 Our Director
A2 Stengelmars - Koning Voetbal
A3 Hup Holland
A4 Schotse Band Mars - Saint Triphon
A5 Steadfast And True
A6 Franse Mars - Europa Cup
B1 Manoeuvre Mars
B2 Dienstmars - Grenadiersmars
B3 The Washington' Gray's
B4 De Franse Twee-slag
B5 Engelandvaarders
B6 V.D. Hoop, 1e Reprise - Feestmars


Credits
Leader – Mas Bakker
Leader [Drumband] – C.J. Berserik

Deze LP is te koop bij bod vanaf 10 euro



VERZENDEN OF OPHALEN



af te halen west betuwe geen probleem bij goede tijdsafspraak
anders ex kosten verzenden 7,50 (tm 10 kg nederland hetzelfde verzendtarief)
gewoon betalen via de bank - geen betaalverzoeken/tikkie
--------------

--------------------------------

Het ontstaan van de blaasmuziek in Utrecht



Het begin van de blaasmuziek in groepsverband begint bij het leger. De in 1795 opgerichte Utrechtse Schutterij had meteen bij haar oprichting een muziekafdeling: het corps der Dienstdoende Schutterij. Dit corps verzorgde meer dan een eeuw lang concerten in de verschillende muziektenten die de stad rijk was. Beroemd waren de zogenaamde “Volksconcerten”, die in de zomer vrijwel wekelijks in het park Tivoli gegeven werden. In 1907 werd de Schutterij en daarbij het muziekcorps opgeheven. Vanaf 1880 ontstaan er burgerlijke orkesten. Deze zijn meestal op initiatief van de gegoede burgerij ontstaan. De ‘gewone man’ moest cultuur bijgebracht worden en daartoe leenden de blaasorkesten zich uitstekend. Vooraanstaande burgers, zoals de familie van Beuningen, zorgden voor de financiering van de dure instrumenten, voor de aanschaf van uniformen en bladmuziek. Velen werden ‘eere-voorzitter’ van een muziekvereniging en werden daarvoor door de orkesten jaarlijks geëerd met een serenade, waarbij na afloop de fles “eere-wijn” werd opengetrokken…



In het begin van de 20e eeuw gaven de militaire orkesten in Utrecht nog wel de toon aan: corpsen van in Utrecht gelegerde legereenheden, zoals de genie en de artillerie. Maar langzamerhand verschenen er meer en meer andere orkesten op straat. Iedere ‘zuil’ kende op een gegeven ogenblik één of meer eigen orkesten: de socialistische Arbeidersmuziekvereeniging “Voorwaarts”, het Rooms-katholieke “Sint Caecilia” en de Christelijke muziekvereeniging “de Bazuin”, bijvoorbeeld. Voor het broodnodige zieleheil zorgde het corps van het Leger des Heils dat op vrijwel elke straathoek speelde. De katholieken en gereformeerden hadden hun eigen evangelisatieorkesten. Bedrijven richtten hun eigen corpsen op met als voorbeelden: de “Korenschoofharmonie”, de “UMI” (Utrechtsche Melk Inrichting) en de corpsen van de machinefabrieken “Jaffa” en “Frans Smulders”. Vierde een werknemer zijn zoveeljarig jubileum, dan trok het corps erop uit om de jubilaris een serenade te brengen. Ook de talloze buurtverenigingen die de stad kende, vormden onderafdelingen die de muziek toegewijd waren, met fraaie namen als “Oranje-Nassau”, “de Vervulling van Oranje Boven” en “Klein maar Dapper”. Honderden en nog eens honderden muzikanten, gewone Utrechtenaren die zich in hun schaarse vrije tijd suf oefenden, bliezen hun partijtje mee. In de periode 1880-1980 zijn tot nu toe zo’n honderd verschillende orkesten bekend!

Muziekkorps der Genie (1935)



Ook Aurora zag in deze periode het levenslicht. De bekende families Veerman en van Olderen staken de koppen bij elkaar en zo werd Aurora geboren. Dit was op 16 september 1926.

Visvereniging De Gouden Voorn. Hier kwamen veel leden van Aurora uit voort.

In de Tweede Wereldoorlog doken de orkesten letterlijk onder: muziekinstrumenten werden bij de leden thuis verborgen uit angst voor inbeslagname. De bevrijding zorgde voor een felle opleving. Straatorkesten, zoals “Utrechts Stadskapel” en de “Gebr. van Olderen & Co” trokken van feest naar feest.


De Utrechtse Stadskapel
De Veermannen
Gebr. van Olderen

Het blaasmuziekleven bloeide. Maar donkere wolken begonnen zich samen te pakken. De toenemende vrije tijd, de introductie van de televisie en de weekeinden op de camping betekenden uiteindelijk het einde voor veel verenigingen. Een inventarisatie van de amateurkunst in Utrecht uit 1979 levert nog maar zeven “ha-fa-bra”-orkesten op. Daar is de laatste vijf en dertig jaar geen verbetering in gekomen. Erger nog, ik zou er geen 7 kunnen noemen. De serenades die tientallen jaren in de stad geklonken hebben zijn verstomd…

bekende Utrechtse Muziekkorpsen van destijds

Harmonieorcest Utrecht
KUDO
Utrechtse Politiekapel
Hamburger-Jaffa
Demka Harmonie
Sint Caecilia
Zuilens Fanfarekorps
Aurora
Advertentienummer: m2267146558