Gandhara Gips Hoofd van een Bodhisattva. 2e-4e eeuw n.Chr.

€ 20.000,00
00sinds 30 apr. '25, 14:43
Deel via
of

Beschrijving



Hoofd van een Bodhisattva.
Gandhara, 2e-4e eeuw n.Chr.
Stucwerk.
Hoogte 31,5 cm.
HERKOMST:
- Fortuna Schone Kunsten, New York.
- Privécollectie, New York, VS. Verkregen van bovenstaande.
CONDITIE: Goede staat van bewaring. Geen restauraties.
BESCHRIJVING:
Groter dan levensgroot hoofd, gegoten in stucwerk bijna in de rondte, met de achterkant onafgewerkt, wat aangeeft dat het oorspronkelijk deel uitmaakte van een hoog reliëf. Stucwerk was, samen met steen, het favoriete materiaal voor de kunstenaars van Gandhara, gezien de grote plasticiteit ervan, omdat het een hoog niveau van expressiviteit en detail mogelijk maakte. Het stelt een jongeman voor in vorstelijke kledij, met krullend haar aan beide kanten van zijn gezicht en een textiel hoofddeksel versierd met opengewerkte guilloches en een rozet op zijn linker slaap. Het is de voorstelling van een bodhisattva, een term die in het Mahayana boeddhisme degenen identificeert die het pad van de Verlichting hebben gekozen ten behoeve van alle levende wezens. Bodhisattva's worden meestal afgebeeld met de kleding en ornamenten van hedendaagse prinsen, in dit geval uit het Kushan-rijk (afb. 1). Zijn iconografie omvat echter de zogenaamde lakshana, symbolen die verwijzen naar zijn verlichte aard: de halfgesloten oogleden vertegenwoordigen spirituele concentratie en ook zuiverheid, vanwege hun gelijkenis met de bloemblaadjes van de lotus, en het serene gezicht met een getekende glimlach is een symbool van het evenwicht en de sereniteit van een perfect wezen. De langwerpige oorlellen verwijzen naar de grote oorbellen die werden gedragen door leden van de hogere klassen in India, destijds door Sakyamuni (de historische Boeddha), en vertegenwoordigen de concepten van grootheid, adel en wijsheid. Dit hoofd, oorspronkelijk polychroom, bevatte waarschijnlijk oorspronkelijk meer iconografische elementen, zoals het punt tussen de wenkbrauwen waaruit het licht van wijsheid straalt dat alle wezens verlicht (afb. 2).
De iconografie is dus duidelijk boeddhistisch, maar een duidelijke invloed van de Hellenistische Griekse beeldhouwkunst is te zien in zowel de beeldhouwtaal, van een geïdealiseerd realisme, als in bepaalde conventies zoals de elegante helling van het hoofd en het zachte werk van de volumes van het gezicht. De details die de hoofdtooi sieren zijn ook duidelijk van Grieks-Latijnse invloed, met name de guilloche, een element dat rechtstreeks is overgenomen uit het Romeinse ornamentele repertoire.
De historische regio Gandhara, die overeenkomt met het zuidoosten van het huidige Afghanistan, het centrum en noorden van Pakistan en het noordwesten van India, was een satrapie van het Achaemenidische Perzische Rijk van de 6e eeuw v.Chr. tot de verovering door Alexander de Grote in 326 v.Chr. Echter, slechts twee jaar later zou het worden geannexeerd door het Maurya-rijk, wiens keizer Ashoka de Grote (304-232 v.Chr.) het boeddhisme in het gebied zou introduceren. Rond 184 v.Chr. keerde Gandhara terug in Griekse handen onder koning Demetrius, heerser van het naburige Bactrië; vanaf dat moment, en tot het jaar 10 n.Chr., zouden Hellenistische koningen elkaar opvolgen in de regio, hoewel het boeddhisme de dominante religie zou blijven. Deze Indo-Griekse periode kwam tot een einde met de verovering van Gandhara door het Kushan-rijk (1e-3e eeuw n.Chr.), wiens heersers niettemin talrijke elementen van de Hellenistische cultuur overnamen, waaronder het Griekse alfabet.
Deze historische omstandigheden bepaalden de ontwikkeling van de Grieks-boeddhistische kunst in Gandhara, een syncretisme tussen de Griekse cultuur en het boeddhisme. De invloed van de hellenistische beeldhouwkunst, die de goden in menselijke vorm voorstelde, met een geïdealiseerd realisme en een verhoogde smaak voor detail, bepaalde de creatie van de eerste voorstellingen van de Boeddha Gautama. De oudste bekende devotionele afbeeldingen van Boeddha werden in Gandhara gemaakt tussen de 1e en 3e eeuw na Christus, en markeerden het einde van het aniconisme dat de vroege boeddhistische kunst had gekenmerkt. Binnenkort zouden niet alleen de historische Boeddha, maar ook de andere figuren van het boeddhistische pantheon, in menselijke vorm worden afgebeeld, waardoor een hele figuratieve iconografie ontstond die de uitbreiding van het boeddhisme in heel Oost-Azië zou ondersteunen. De Grieks-boeddhistische kunst van Gandhara kwam in de 7e eeuw ten einde na tweehonderd jaar heerschappij door de Witte Hunnen, van het hindoeïsme, die aanzienlijke repressie uitoefenden op de boeddhistische cultuur, wat uiteindelijk leidde tot het verdwijnen ervan in het gebied.
BIBLIOGRAFIE:
- BANERJEE, G.N. Hellenisme in het oude India. Butterworth & Co. 1920. - BOARDMAN, J. De verspreiding van klassieke kunst in de oudheid. Princeton University Press. 1994. - HALLADE, M. Gandharan-kunst van Noord-India en de Grieks-boeddhistische. Harry N. Abrams. 1968. - MARSHALL, J. De boeddhistische kunst van Gandhara. Cambridge University Press. 1960. - ODANI, N. Gandharan-kunst en de Kushan-dynastie. Kyoto. 1996. - STONEMAN, R. De Griekse ervaring van India. Princeton University Press. 2019.
PARALLELLEN:
Afb. 1 Hoofd van een bodhisattva. Gandhara, 5e eeuw n.Chr. Stucwerk, 50,2 cm hoog. Metropolitan Museum, New York, inv. 1977.191.
Afb. 2 Bodhisattva-hoofd. Gandhara, ff. IV-V n.Chr. Polychroom stucwerk, 15,94 cm hoog. British Museum, Londen, inv. 1962,0421.2.
Opmerkingen:
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning (paspoort voor de Europese Unie) - Als het stuk bestemd is voor buiten de Europese Unie, moet een vervanging van de exportvergunning worden aangevraagd, wat maximaal 1-2 weken kan duren.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513235896