Oud-Egyptisch Brons God Wepwawet - Upuaut scepter terminal.

€ 13.000,00
00sinds 30 apr. '25, 14:43
Deel via
of

Beschrijving



God Wepwawet - Upuaut scepter terminal
CULTUUR: Oud Egypte
PERIODE: Late Periode, 626 - 323 v.Chr.
MATERIAAL: Massief brons
AFMETINGEN: Hoogte 17,5 cm. Hoogte 9,5 cm zonder standaard.
HERKOMST: Collectie van Guy Delbès (1928 - 2019), Parijs. Privécollectie, Barcelona.
STAAT: Intact.
BESCHRIJVING:
Eindpunt van het bovenste gedeelte van een staf of scepter met de beeltenis van een hondachtige. Het stuk heeft een eenvoudige afwerking, met geometrische vormen, geïnspireerd op zuilen, met name een typologie die kenmerkend is voor het oude Egypte, zoals lotiforme zuilen, beïnvloed door de vormen van de lotusbloem. Op het kleine kapitaal met een kampeerstructuur, verhoogt een cirkelvormig podium de platte rechthoekige basis waar rust in een slanke en elegante vorm, een hond of jakhals in een staande positie, is het beeld van de god Wepwawet.
Wepwawet "degene die de wegen opent", godheid van de Duat (Buiten), begrafenisgod en van de oorlog in de Egyptische mythologie. Wepwawet werd afgebeeld in de vorm van een zwarte hond of jakhals met een witte kop, op een vaandel, met een of twee uraeus die uit de zijkanten van de poten kwamen. Zijn krijgsattributen waren een knots en een boog. De Grieken interpreteerden hem als een wolf, waar de naam van Lycopolis, zijn stad, vandaan komt.
Het is waarschijnlijk dat Wepwawet oorspronkelijk een symbool van de farao was, die zichzelf probeerde te associëren met lupine-attributen, en zichzelf later vergoddelijkte als mascotte om de farao te vergezellen. Op dezelfde manier werd gezegd dat Wepwawet de farao vergezelde op jachten, in welke hoedanigheid het de titel kreeg "(iemand met een) scherpe pijl die krachtiger is dan de goden alleen."
Na verloop van tijd leidde de connectie met oorlog, en dus met de dood, ertoe dat Wepwawet werd gezien als degene die de poorten door en over de Duat opende voor de geesten van de doden. Hierdoor en door de gelijkenis van de jakhals met de wolf, werd Wepwawet geassocieerd met Anubis, een godheid die werd aanbeden in Asiut, en zichzelf uiteindelijk als zijn zoon beschouwde. Viskeus als een jakhals, werd hij ook de zoon van Set genoemd. Daarom wordt Wepwawet vaak verward met Anubis. Deze godheid verschijnt in de tempel van Seti I in Abydos.
PARALLELLEN:
Afb. 1 God Upuaut. Oud Egypte, Nedertijdperk, 664 - 323 v. Chr., brons. Norwich Castle, Norfolk, inv. 1894.76.725.
Afb. 2 God Upuaut. Oud Egypte, Late Oudheid, 664 - 323 v.Chr., brons. Christie's London, Antiquities, 26 april 2012, lot 47.
Opmerkingen:
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513235906