Disney - Pop Woody - 2020+€ 9,00
Olifantsvogel - Gefossiliseerd ei - Aepyornis maximus,
€ 13.000,00
20sinds 6 mei. '25, 13:03
Beschrijving
Volledig ei van Aepyornis maximus, nr. XI. ongeschonden, alleen met klein vraatgatje, verworven in 1977, Gewicht: 2300 g, omtrek dwars (gemeten aan de middellijn): 75 cm, omtrek omhoog (gemeten aan de middellijn): 90 cm, hoogte 33 cm, breedte / maximale diameter op het dikste punt 24 cm.
De Vorompatras waren de enige gigantische loopvogels die nog steeds door mensen werden waargenomen, bejaagd en uitgeroeid. De endemische ‘olifantenvogel’, die alleen in Madagaskar voorkomt, zou hebben geleefd van het Pleistoceen tot de 17e eeuw. Totdat het uitstierf, diende het zelfs als voedselbron voor de lokale bevolking en passerende schepen. De legendes van de Malagasi (etnische groepen Mahafaly, Atandroy en Antanosy) melden dat "onheuglijke tijden" zelfs de nederzettingen van de inheemse bevolking specifiek in de buurt van de broedplaatsen van de loopvogels waren geplaatst omdat ze uitstekende voedselbronnen waren. Zelfs nadat de vogels waren uitgeroeid, werden deze plaatsen nog steeds als heilig beschouwd en behandeld als geheime kennis. Tot op de dag van vandaag zijn eieren nog steeds eigendom van de familie en worden ze behandeld als erfstukken en "merkwaardige schatten", maar worden ze alleen in zeer geïsoleerde gevallen verkocht.
Vooral in de buurt van de Zuidkaap vindt men nog verweide nesten, ik wil hier ook geen vindplaatsen prijsgeven. Men komt er slechts uiterst moeizaam (geen auto mogelijk) heen, de oorlogszuchtige bewoners zijn uiterst wantrouwend en afwijzend tegenover vreemdelingen. Ze zoeken de schelpen met hun metalen speren, stoten daarbij in het zand en herkennen aan de weerstandston of ze een ei hebben geraakt. Zo zijn er, zoals bij dit ei het geval is, volledig behouden exemplaren die slechts één gat vertonen, maar waarvan de inhoud helemaal ontbreekt. Dit leidde tot de theorie dat er een fijngevoelig dier moet zijn geweest dat in staat was de eieren door te steken om ze uit te zuigen, zodat het holle ei bleef liggen. Misschien was het een slakkensoort met een raspergebit, waarbij de voedzame inhoud dan door insecten is verorberd. Zo verklaren zich misschien de vondsten van ongeschonden eieren, want waar geen kuiken uitkomt, blijft de schaal heel.
Legenden over de ‘Kokolampy’, een beschermende geest en de geest van chaos, die herhaaldelijk vreemde materiële en spirituele verliezen en verwarring veroorzaken onder de Malagassiërs die deze zeldzaamheden met geweld, crimineel of respectloos hebben verworven, dienen als afschrikwekkende verhalen voor het onwettige bezit van de eieren.
In de wetenschap, voor het eerst beschreven in 1870 door de Franse onderzoeker Granddidier als "Aepyornis maximus" of eerder ook Aepyornis titan (de grootste van 4 soorten van het geslacht Aepyornis), was vergelijkbaar met de huidige Afrikaanse struisvogels. Een gigantische loopvogel van meer dan 3 meter lang en ongeveer 500 kg zwaar. De eieren zijn groter dan alle tot nu toe gevonden dinosauruseieren. Omdat het de grootste eieren ter wereld waren, zijn het biologisch gezien ook de grootste bekende cellen ter wereld. De Aepyornis stond model voor de vogel “Rock” uit de verhalen uit de Arabische Nachten, die vertellen over de avonturen van Sinbad de Zeeman. In Arabische verhalen wordt vaak de ‘olifantenvogel’ genoemd, die zo sterk zou zijn geweest dat hij een olifant kon grijpen en ermee weg kon vliegen. De ‘olifantenvogels’ leefden rond dezelfde tijd als de bekende Nieuw-Zeelandse reuzenloopvogels, de moa’s, die pas in de 19e eeuw uitstierven. Net als de uitgestorven moa's, de Australische emoes en de Zuid-Amerikaanse nandoes die vandaag de dag leven, had de olifantsvogel drie tenen. De Aepyornis was geen familie van de Nieuw-Zeelandse moa's. De inhoud van 8 tot 9 liter, 6 keer meer dan die van de Afrikaanse struisvogel, 150 keer meer dan die van een kippenei, is tegenwoordig zeldzaam, uiterst zeldzaam. Hele eieren behoren tot de post-fossiele zeldzaamheden. Er zijn wereldwijd slechts twee gefossiliseerde eieren bekend, waarvan één met een embryo. Eén ervan bevindt zich in de VS, is daar bestudeerd en wordt aan het publiek gepresenteerd in de Explorer's Hall van de National Geographic Society aan de universiteit van Austin, Texas. De universiteit stelt de resultaten van het onderzoek en driedimensionale CT-beelden van het embryo beschikbaar op internet.
Het grote ei dat hier voor u ligt komt uit het uiterste zuiden, waar soms vindplaatsen door zeestromen en wind worden blootgelegd, en dan als strikt bewaard geheim worden gehouden. Er zijn zeer zeldzame verkoopaanbiedingen van Aepyornis-eieren; ongeschonden objecten zouden wereldwijd slechts enkele tientallen zijn. De patina van de schelpen vormt zich afhankelijk van het bodemtype, de vochtigheid en de verstreken tijd, en de lichte eieren lagen op een warme en droge plek. De lichtere kleur, zoals bij dit ei, duidt eerder op droge bodemlagen in het zand.
Helaas zijn er al perfecte vervalsingen uit China of zelfs uit de 3D-printer, die worden opgedrongen aan vindingrijke zakenmensen (ook in Madagaskar). Onze eieren komen uit oud familiebezit (documenten beschikbaar) en verlieten Madagaskar legaal in 1979. Tegenwoordig is export verboden.
Levering inclusief een inklapbare palissanderhouten standaard of plexiglaskring (graag aangeven wat de voorkeur heeft), certificaat en een vakbrochure van Ernst Probst over alle inzichten met betrekking tot de olifantvogels.
Indien u serieus geïnteresseerd bent, verstrek ik u graag kopieën van alle beschikbare documenten met betrekking tot de herkomst van het object.
Bezorging en bezichtiging in overleg.
Fotobron: Von Monnier - Bron, Von Monnier digimorph.org, Wikimedia, Privécollectie
BELANGRIJK voor bieders uit niet-EU-landen: Dit object wordt in Duitsland niet aangemerkt als beschermd cultureel erfgoed. Bij uitvoer buiten de EU is een vergunning van de Duitse regionale autoriteit vereist. Deze wordt over het algemeen binnen 3 dagen afgegeven. Daarna worden de procedures door de Duitse douaneregelgeving afgerond, wat in totaal tot 7 dagen kan duren. Dit betekent echter niet dat invoer zonder problemen mogelijk is in uw land. Informeer zich voorafgaand aan het bieden over de invoerprocedures bij de douane van uw land. Als invoer gepaard gaat met het risico van inbeslagname, zoek dan een ontvangersadres in een EU-land of een voorafgaande verklaring van uw douanedienst. Het is ook mogelijk om het in Berlijn op te halen. Uitvoer in handbagage van het vliegtuig is mogelijk. Neem gerust contact met mij op bij vragen.
Hét online veilinghuis voor jou!
Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.
Waarom Catawiki?
Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
Website
klik hier om mee te biedenAdvertentienummer: a1513445080
Populaire zoektermen
schelpen in Mineralen en Fossielenedelstenen en mineralen in Mineralen en Fossielenkoraal in Mineralen en Fossielenarts mineralen in Mineralen en Fossielenmegalodon tand in Mineralen en Fossielenmineralen kopengrote amethist in Mineralen en Fossielenedelstenen in Mineralen en Fossielenschatten van de aarde in Mineralen en Fossielenfossielen in Mineralen en Fossielenagaat boekensteun in Mineralen en Fossielenschelpen verzameling in Mineralen en Fossielengrote schelpen in Mineralen en Fossielenpaarse labradoriet in Mineralen en Fossielenschade caddysamsung j6 schermikea torkelsonja bakker bella italiaopen haard bio ethanolbad tubweiland poortlange galajurksonos flexsonbloem in pot in Porselein