Oud-Egyptisch Keramiek Zwarte topvaas met merk (water).,

€ 7.100,00
40sinds 9 mei. '25, 05:05
Deel via
of

Beschrijving



Zwarte bovenvaas met merkteken (water)
r
- zeer zeldzaam -
r
Oud Egypte, Predynastische Periode, Naqada I - II, 4000 - 3500 v.Chr.
r
MATERIAAL: Aardewerk
r
AFMETINGEN: 19 cm Hoog.
r
HERKOMST:
Privécollectie van de heer Kobayashi, Frankrijk, verworven tijdens een reis naar Egypte in de jaren 1970.
r
In goede algemene staat. Heel.
r
BESCHRIJVING:
r
Een aardewerk dat behoort tot het type dat bekend staat als „zwartgekopt“, omdat het bovenste gedeelte van de vaas zwart is van kleur. Dit voorbeeld is vrij grote voor Predynastische producties. De romp is ovaal, met een stabiele maar zeer kleine basis om het rechtop te laten staan. De rand is licht omgevormd. Het vertoont het teken dat mogelijk het hiëroglief is dat „water“ betekent, en onderaan kan mogelijk een halve afbeelding van een vis worden gezien.
r
De rode kleur van de met zwart getopte potten werd bereikt door het gebruik van engobe. Het buitenoppervlak werd bedekt met vloeibare klei gemengd met water en rood oker (uit aard met ijzermineralen) na het eerste drogen en voor het bakken. Het zwart werd verkregen toen, na het bakken, het vat ondersteboven in de gloeiende kooltjes werd geplaatst. De karbonisatie van het ondergedompelde deel veroorzaakte de zwarte kleur.
r
Meer dan 5000 jaar geleden, rond 3150 v.Chr., veroverde Narmer, de koning van 'Boven' Egypte, het gebied van de Nijl delta en verenigde de vruchtbare vallei van de rivier tot één koninkrijk. Op deze manier stichtte hij wat één van de meest prachtige rijken uit de oudheid zou worden, en werd hij zelf de eerste farao. Met deze daad begon de dynastieke periode van de Egyptische geschiedenis, die meer dan 3000 jaar zou duren tot de verovering van Egypte door Octavius en de assimilatie ervan als Romeinse provincie.
r
Maar vóór de komst van Narmer en gedurende bijna een millennium waren de sociale, culturele en religieuze fundamenten van de toekomstige pracht van de Egyptische beschaving al gelegd in wat bekend staat als de Predynastische Periode. Deze komt overeen met de Chalcolithic, het Tijdperk van het Koper, en moet worden gezien als verdeeld in drie fasen. In Opper-Egypte werd het dorp El-Badari het beginpunt van de groepen die de Badari-cultuur worden genoemd (4400-3800 v.Chr.). De Amratian-cultuur of Naqada I (4000-3500 v.Chr.) ontwikkelde zich parallel en verving daarna de vroegere. Vervolgens volgde de Gerzean of Naqada II (3500-3200 v.Chr.) en de Protodynastieke of Naqada III (3200-3000 v.Chr.). Zowel de namen Amratia als Gerzeh zijn afgeleid van plaatsen waar de oudste sporen uit deze fasen zijn gevonden: El-Amrah, in Opper-Egypte, en El-Gerzeh, in Midden-Egypte. De naam Naqada werd gegeven aan deze periodes door Werner Kaiser, en was afgeleid van de stad Naqada, gelegen aan de oevers van de Nijl, 25 km ten noorden van Luxor.
r
Deze chronologische indeling, in periodes en culturen, is afkomstig uit de studie van het culturele materiaal dat in verschillende graven is aangetroffen, gevonden zowel door Flinders Petrie als later door Kaiser. Deze graven hadden vergelijkbare kenmerken: een gat gegraven in de woestijn waarin de overledene in een foetushouding werd begraven. De droogte van de woestijn zorgde voor de mummificatie van het lichaam, waardoor het voor eeuwigheid geconserveerd bleef. Grafgood werden rondom het lichaam geplaatst, en deze bestonden vooral uit: sieraden, vazen van zowel terracotta als steen, make-up paletten en messen en andere vuistbijlgereedschappen van vuursteen. Hoewel dit een vormingsperiode was, werden objecten van aanzienlijke artistieke kwaliteit vervaardigd, en het was de periode van pracht voor aardewerken vazen, evenals voor stenen vazen in een verscheidenheid aan vormen en typologieën. Een van deze begraafplaatsen is tegenwoordig te zien in het British Museum.
r
Dankzij het volume en de gevarieerde typologie van aardewerken vazen stelde Petrie een classificatie op van de typen die gevonden werden in Naqada en noemde dit Sequence Dating (SD). Het resultaat was een tabel met 50 SD-nummers vanaf 30, om oude culturen en messen te kunnen opnemen die nog niet bekend waren. De Badariërfase werd vastgesteld tussen SD 21-29; Naqada I tussen 30-38; Naqada II tussen 36-60 en Naqada III tussen SD 61-80. Later verfijnde Kaiser het systeem van Petrie, dat vandaag de dag nog steeds geldig is.
r
Tijdens de Naqada I-periode waren graven individueel of meervoudig, in het geval van graven van een vrouw en een kind. De overledene werd met het hoofd richting het zuiden geplaatst, kijkend naar het westen, en werd gelegd met rietmatten zowel boven als onder het lichaam. De oudste aardewerkstukken waren glanzende rode recipiënten met zwarte randen, bekend als "zwarte bovenzijden". Deze waren voornamelijk in de vorm van borden of ovale vazen met brede open mond. In de Naqada II-periode breidde de cultuur zich uit naar het noorden en zuiden. Zwarte bovenzijden werden nog steeds gemaakt, maar de typologieën werden gevarieerder en de vormen verfijnder. Bovendien zijn twee typen aardewerk gedocumenteerd: dat gemaakt van grove klei en dat van een marly klei. Laatstgenoemde vertoonde geometrische en decoratieve tekeningen in oker over een crèmekleurige ondergrond. Het overheersende motief is een boot, wat de belangrijheid van de rivier als communicatiemiddel naar het noorden en zuiden aangeeft. Dit gaat gepaard met menselijke figuren, standaarden en dieren zoals flamingo's en geiten, onder andere. In de Naqada III-periode zijn de typologische nieuwigheden de vazen die 'golvende handgrepen' worden genoemd. Deze zijn lang met kenmerkende motieven van okerkleurige lijnen die over elkaar heen lopen langs het lichaam en die lijken te zijn gekopieerd van manden vlechten.
r
De rode kleur van de met zwart gewijde potten werd bereikt door het gebruik van engobe. Het buitenschil werd bedekt met vloeibare klei gemengd met water en roodoranje (van aarde met ijzerhoudende mineralen) na het eerste drogen en vóór het bakken. Het zwart werd verkregen wanneer, na het bakken, het voorwerp ondersteboven in de smeulende kooltjes werd geplaatst. De carbonisatie van het ondergedompelde deel veroorzaakte de zwarte kleur.
r
r
BIBLIOGRAFIE:
r
DERRICKS, Claire. Egyptische antiquiteiten in het Koninklijk Museum van Mariemont. Morlanwelz, - België. 2010.
GUIDOTTI, Maria Cristina. Predinastieke materialen van het Egizio Museum in Florence. MAAT - Materialen van het Egizio Museum in Florence 4. Florence. 2006.
PETRIE, Flinders. Corpus van prehistorisch aardewerk en paletten. British School of Archaeology in Egypt. Londen. 1921
TEETER, Emily (red.). Voor de piramides. De oorsprong van de Egyptische beschaving. Publicaties van het Oriental Institute 33. Het Oriental Institute van de Universiteit van Chicago. Chicago. 2011.
V. AMAT, Paulino. De Black Top keramiek. Studie van pre-dynastieke Egyptische keramiek. Barcelona. 2010.
WODZINSKA, Anna. Een handleiding voor Egyptisch aardewerk. Deel 1: Fayum A - Lager Egyptische cultuur. Ancient Egypt Research Associates. Boston. 2009.
r
r
Opmerkingen:
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk is inclusief Spaanse exportvergunning (paspoort voor de Europese Unie). GEEN BELASTINGEN.
- Volgens de Spaanse wetgeving zijn artikelen die buiten de Europese Unie worden verzonden onderworpen aan exportbelastingen en worden deze op kosten van de koper aan de factuur toegevoegd. Deze exportkosten worden vastgesteld op de uiteindelijke veilingprijs en het belastingtarief wordt niet rechtstreeks toegepast op de totale waarde van het te exporteren artikel, maar de verschillende percentages per sectie worden hierop toegepast:
- Tot 6.000 euro: 5%.
- Van 6.001 tot 60.000 euro: 10%.
Deze aanvraagprocedure voor exportvergunning kan maximaal 1-2 maanden duren.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.
#ExclusiefCabinetmetCuriositeiten


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513548079