Oud-Egyptisch Brons God Horus als een valk. Late Periode

€ 5.500,00
00sinds 9 mei. '25, 05:05
Deel via
of

Beschrijving



God Horus als een valk.
Een kopie van de herkomstdocumenten zal worden verstrekt.
OudEgypte, Laatste Periode 664-332 v.Chr.
Brons.
6,5 cm hoog en 9,8 cm met de standaard.
STAAT: Goede staat.
HERKOMST:
De Vercamer-collectie is al drie generaties in de familie en is ons overgebracht door Monsieur Emile Vercamer (1846-1934), een advocaat aan de gemengde rechtbank van Alexandrië, die rond 1895 in Egypte woonde. Inclusief documentatie, een exemplaar van een oude zwart-witfoto van Monsieur Vercamer en zijn vrouw aan de voet van het standbeeld van Ramses II, en een eedverklaring van de afstammelingen.
BESCHRIJVING:
De scherpzinnige valk, in staat lange afstanden te vliegen, was een van de eerste beelden van de Egyptische monarchie en in de cultuur van de mensheid. De uitgestrekte vleugels riepen de breedte van de blauwe hemelen op. De felle ronde ogen suggereerden de zon en de maan. De gestippelde borst leek op lichte wolken met de veren die de hoge hemel bepluizen, terwijl de adem van de vogel werd vergeleken met de winden van de wereld. Door al deze gelijkenissen was de valk het symbool van de oppergod, en de koning was de vertegenwoordiger of de aardse incarnatie van god. De Horus-Valk werd uiteindelijk het titel van koninklijke waardigheid en de "persoonificatie van goddelijke en koninklijke macht". In Egypte werd de farao dan ook beschouwd als tegelijk degod Horus en zijn incarnatie op de aarde.
Deze elegante valk roept gemakkelijk deze symboliek op. Rondcirkend in de lucht en vervolgens neerstormend als een veren kogel, kan een valk snelheden bereiken van meer dan 320 km/u, en breekt daarmee gemakkelijk de nek van de prooi met één klap. Dit vermogen verbindt het met de beelden van bovennatuurlijke scherpzinnigheid, deskundige waakzaamheid en bliksemsnelle aanval, die ook het idee van oorlog als een kracht die neerdaalt op de ander uitdrukken. Dit is duidelijk te zien op het Narmer-schilderij, waar het beeld van de god Horus, afgebeeld als een valk, boven zes papyrusbloemen zit die verwijzen naar de delta van de Nijl. Hij onderwerpt een vijand door hem met een haak door de neus vast te grijpen. Deze iconografie symboliseert de manier waarop de god de adem en het leven toe-eigent van degenen die zich tegen hem verzetten.
Valken bouwden hun nesten in het hoogste deel van de oude paleizen en tempels van Egypte. Sinds het begin van het bewustzijn in Egypte over het bestaan van god, probeerden de eerste farao's die elementen te introduceren die het duidelijkst en ondubbelzinnigst hun recht op de troon bevestigden. De farao Dyet liet een stele plaatsen in zijn tombe, een van de belangrijkste en mooiste voorbeelden van monumentale beeldhouwkunst uit die tijd. De kunstenaar beeldde de naam van Horus af, het oudste symbool dat werd gebruikt om de titel van de farao te vertegenwoordigen. Een valk (de god Horus) is te zien op een serekh (een paleisfrontkroon) met de naam van de koning in Egyptische hiërogliefenschrift.
De beeldhouwers vertegenwoordigden de valk die op de nek van de farao zat, terwijl hij zijn hoofd met zijn vleugels op een beschermende wijze streelde. Dit wijst op een beschermende tussenkomst vanaf een hemelse domein, zoals te zien is op het diamanten standbeeld in realistische grootte van de farao Khafra. Dit is een meesterwerk uit het Oude Rijk, zowel vanwege de ambachtelijkheid van het werk als vanwege de symbolische betekenis, omdat het het concept van soevereiniteit uitdrukt. We zien een volledige zittende figuur, een halfnaakte farao die slechts een geplooide kilt draagt, in een stijve, symmetrische houding. Hij zit op een troon dat aan beide zijden is versierd met de bloemen van Boven- en Onder-Egypte, verweven als een symbool van vereniging. Een valk, die de god vertegenwoordigt, streelt met zijn vleugels van achteren zijn hoofd.
Met zijn buitengewone visuele scherpte kan de valk kleine voorwerpen op 1,5 km afstand herkennen. Zijn bolvormige ogen zijn dertig keer gevoeliger voor kleur dan die van een mens. Het oog van de valk is het oog van de oeroude zon die beschermt tegen de waters van ontbinding. Een van de meest gebruikte beschermamulets door de Egyptenaren was het Horus-oog, een afbeelding van een oog van een Egyptisch archetype, behorend bij dezelfde god, die het verloor in de strijd met zijn oom Seth toen hij vocht om de dood van zijn vader, Osiris, te wreken, die door zijn broer was vermoord.
Vanwege zijn vermogen om zo hoog te vliegen, overal te reizen en zelfs ultraviolet licht te zien, is de buizerd in Egyptische mythes een boodschapper die leeft tussen de aardse wereld en het bovennatuurlijke. Beelden van de buizerd in grafplaatsen in Egypte hielpen de wedergeboorte van de farao te verzekeren, aangezien wanneer de Horus-buizerd triomfantelijk uit het duister en de dood tevoorschijn kwam om opnieuw geboren te worden, hij ook de ba van de overleden farao, zijn ziel met een valkenkop, naar de eeuwigheid opstijgde. Vooral in de Late Periode werden stenen beeldhouwwerken van de Horus-buizerd, laten we zeggen van 50 cm tot bijna drie meter hoog, wijdverspreid. De meeste stonden in tempels, zoals de vier die werden opgericht en nog steeds op hun plaats zijn in het sanctuarium bij uitstek gewijd aan Horus, de Tempel van Edfu. Kleinere exemplaren werden gemaakt voor privé-aanbidden en geplaatst in grafkamers in de graven van hun eigenaars, als offergaven in een tempel of kapel gewijd aan de god. Zowel in Edfu als in andere heiligdommen waren er bedevaarten waarbij een Egyptenaar aankwam met een mummie van een valk om deze te deponeren ter ere van de god en op deze wijze de gunst van de kracht van de god te vragen.
Alles bij elkaar genomen werd Horus, „de Hoogheid“, beschouwd als de initiator van de beschaving, de godheid van de hemel, oorlog en jacht. De oorspronkelijke locatie was Hiëroglief, de hoofdstad van het Oude Egypte in de Pre-dynastieke Periode, het vertrekpunt van Narmer om de twee gebieden te verenigen. En, zoals logisch is, was zijn embleem een havik die op een paal zat. Bij begraafplaatsen werden veel kralen gevonden die kettingen en armbanden vormden, en velen daarvan hadden figuren in de vorm van een havik in verschillende soorten steen uitgesneden. Vanaf dat moment was dit vogeltje een symbolisch element dat in elke hoek van Egypte te zien was.
Opmerkingen:
De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.
De verkoper zal ervoor zorgen dat eventuele benodigde vergunningen, zoals een exportlicentie, geregeld worden. Hij zal de koper informeren over de status hiervan als het langer dan een paar dagen duurt.
Het stuk omvat een certificaat van echtheid.
Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning (paspoort voor de Europese Unie) - Als het stuk bestemd is buiten de Europese Unie, moet er een vervanging van de exportvergunning worden aangevraagd. Dit proces kan 1 tot 2 maanden duren.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513548311