Observation binoculars - Dienstglas 8x30 Bundeswehr -€ 1,00
Oud-Egyptisch Steen Hoofd van een sculptuur van de god
€ 4.200,00
00sinds 14 mei. '25, 17:07
Beschrijving
Hoofd van een beeldhouwwerk van de god Serapis.
r
zeer fijne oppervlakte
r
Oud Egypte, Ptolemaïsch-Romeinse periode, 332 v.Chr. - 1e eeuw n.Chr.
r
Leisteen.
r
Hoogte 9,5 cm, met standaard 14 cm.
r
Conditie: Goede algemene staat van bewaring, met slijtage op de neus.
r
Herkomst: Private collectie Parijs, Frankrijk, 1960 - 1970.
r
Beschrijving:
r
De Cultus van Serapis werd gepromoot door Ptolemaeus I Soter (Ptolemeïsche dynastie) als een middel om harmonie te bevorderen tussen zijn Egyptische en Griekse onderdanen. De god combineerde Osiris en de Apis-bul (de heilige bul van Memphis) met aspecten van de Griekse goden Zeus (de koning der goden), Dionysus (ook bekend als Bacchus, de god van de wijn), Helios (de personificatie van de Zon), Hades (de god van de onderwereld) en Asklepios (god van de geneeskunde).
r
Taalwetenschappelijk gezien is zijn naam het resultaat van de fusie van Osiris en Apis, en er zijn aanwijzingen dat een cultus van Osarapis bestond vóór de Ptolemaïsche periode, maar de Ptolemaïsche versie was een meer Griekse opvatting.
r
Serapis stelde de goddelijke majesteit voor en vertegenwoordigde de zon, vruchtbaarheid, genezing en het hiernamaals. Zijn echtgenote was Isis, de vrouw van Osiris en de meest populaire godin tijdens de Ptolemeïsche periode.
r
Serapis werd afgebeeld als een man met een ingewikkelde Griekse haarstijl, gekleed in Griekse gewaden en met een volle baard. Hij draagt vaak een maïsmodeus of een garve op zijn hoofd. Minder vaak wordt hij afgebeeld als een slang in erkenning van zijn verbinding met de onderwereld en vruchtbaarheid.
r
Ptolemaeus bouwde het Serapeum in Alexandrië als het cultuscentrum van de nieuwe god en het bleef het middelpunt van de pelgrimage tot het in 389 na Christus werd verwoest door keizer Theodosius. Andere kleinere heiligdommen en tempels werden door heel Egypte gebouwd of aangepast, en de cultus verspreidde zich zelfs naar Romeinse gebieden.
r
Het Serapeum in Saqqara (de thuisbasis van de Apis-stier) groeide in populariteit bij de Grieken dankzij de verbinding met Serapis, maar de inheemse Egyptenaren namen nooit echt deze Hellenistische versie van Osiris aan.
r
r
Opmerkingen:
r
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning (paspoort voor de Europese Unie) - Als het stuk bestemd is voor buiten de Europese Unie, moet een vervanging van de exportvergunning worden aangevraagd, wat maximaal 1-2 weken kan duren.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.
#ExclusiefCabinetmetCuriositeiten
r
Hét online veilinghuis voor jou!
Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.
Waarom Catawiki?
Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
Website
klik hier om mee te biedenAdvertentienummer: a1513786543
Populaire zoektermen
schelpen in Mineralen en Fossielenedelstenen en mineralen in Mineralen en Fossielenkoraal in Mineralen en Fossielenarts mineralen in Mineralen en Fossielenmegalodon tand in Mineralen en Fossielenmineralen kopengrote amethist in Mineralen en Fossielenedelstenen in Mineralen en Fossielenschatten van de aarde in Mineralen en Fossielenfossielen in Mineralen en Fossielenagaat boekensteun in Mineralen en Fossielenschelpen verzameling in Mineralen en Fossielengrote schelpen in Mineralen en Fossielenpaarse labradoriet in Mineralen en Fossielenbohemian stoffenmargot kledingtrek allant+ 7 aanbieding2-koloms hefbrug in Autogereedschapminecraft wii u in Games | Nintendo Wii Uhandblazerwartburg 353 1/43motorjas dames rooddolk duitsland in Verzamelenladenkastje op wielen