4 x meteorietkrater impactieten Gardnos-Noorwegen,

€ 8,00
10sinds 14 mei. '25, 17:25
Deel via
of

Beschrijving



4 x meteorietkrater impactieten Gardnos-Noorwegen, Hummeln-Zweden, Lockne-Zweden, Ries-Duitsland
Een ruw exemplaar van impactgesteente uit de Gardnos-krater, Nesbyen gemeente in Buskerud, Noorwegen.
Afmeting: 7 x 7,5 x 5,7 cm. Gewicht: 317 gram.
Gardnoskrater (Gardnos krateret) is een meteorietinslagkrater in de gemeente Nesbyen in Buskerud, Noorwegen. Het bevindt zich in het Meteorietpark (Meteorittparken) bij Gardnos, 10 kilometer (6,2 mijl) ten noorden van de stad Nesbyen.
De Gardnoskrater is 5 kilometer (3 mijl) in diameter en ontstond toen een meteoriet met een geschatte diameter van 200 tot 300 meter (660 tot 980 ft) 500 miljoen jaar geleden insloeg. In eerste instantie werd gedacht dat dit een vulkanische krater was, maar in 1990 bevestigden twee geologen, Johan Naterstad en Johannes A. Dons, dat het in feite was ontstaan door een meteorietinslag.
Gardnos-krater
Inslagkrater/structuur
Vertrouwen bevestigd
Diameter van 5 kilometer (3 mijl)
Leeftijd 500 ± 10 miljoen jaar
Blootgesteld Ja
Geen geboorde
Locatie
Noorwegen
District Buskerud
Gemeente Nesbyen
De Gardnoskrater ligt in Noorwegen. De Gardnoskrater ligt in Noorwegen.
2 - Een afgesneden uiteinde met impactbreccie van de Hummeln-impactkrater, Småland, Zweden.
Afmeting: 12 x 8 x 2,9 cm. Gewicht: 277 gram.
De Hummeln-structuur werd in 2015 bevestigd als een inslagkrater in de provincie Småland, Zweden. Het is een 1,2 kilometer (0,75 mijl) brede depressie in het Hummeln-meer en is naar schatting gevormd tussen 470 en 443 Ma geleden, tijdens het Ordovicium.
Beschrijving
De depressie werd voor het eerst beschreven in 1826, maar werd beschouwd als het resultaat van vulkanisme of tektoniek. In de jaren 60 gaf het in kaart brengen van de topografie van het meer de eerste aanwijzingen voor een inslag. Meer doorslaggevend bewijs werd onlangs gevonden toen wetenschappers van de Universiteit van Lund, terwijl ze probeerden de nabijgelegen Siljankrater te bereiken, geschokt kwarts rond het meer vonden. Verder onderzoek leidde tot meer details zoals breccie die de inslagaard van de structuur stevig vaststelden.
Er is ook geopperd dat deze structuur, de nabijgelegen Granby-krater en andere kleine kraters in Baltoscandia uit die tijd verband zouden kunnen houden met de meteorietinslag uit het Ordovicium van 470 miljoen jaar geleden.
3 - Lockne-impact-resurge-breccie met fragmenten van graniet in dit gesteente die grotendeels duidelijk hoekig van vorm zijn. (455-458 Mg, Laat-Ordovicium; Lockne-impactstructuur, Jamtland, Zweden.
Snijd plak: 15 x 11 x 1 cm. Gewicht: 459 gram.
De Lockne Impact Crater in centraal Zweden is een epicontinentale mariene doelkrater met een diameter van 7,5 km (maar kan groter zijn), met een oorspronkelijke waterdiepte die geschat wordt op ~500 tot 700 meter. Afzettingen van mariene inslagen verschillen aanzienlijk van die van terrestrische inslagen. De hierboven getoonde rots is een impact resurge breccia die gevormd werd tijdens de Lockne Impact (de Zweden noemen deze rots "Loftarsten" of "Loftarstone"), en is stratigrafisch gevonden bovenop de Lockne Breccia zelf.
De impact resurge breccia-afzetting werd gegenereerd door water, dat overvloedige rotsfragmenten met zich meebracht, die na de eerste plons in het kratergebied terechtkwamen (een impact resurge turbidity flow). De fragmenten in dit gesteente zijn meestal korrel- en zandformaat en opvallend hoekig van vorm. Gepubliceerd onderzoek heeft aangetoond dat de meeste van deze kleine fragmenten kalksteen en impactsmeltgesteente zijn.
Uit dateringsonderzoek blijkt dat de Lockne-inslag ongeveer 455-458 miljoen jaar geleden plaatsvond, tijdens het vroege Laat-Ordovicium (stadium 5, sensu Gradstein et al., 2004).
Een recente publicatie kondigde aan dat er buitenaards chromiet (FeCr2O4) is gevonden in de Lockne impact resurge breccia. De chromietchemie is consistent met een oorsprong in een L-chondrite meteoriet. Chondrieten zijn het meest voorkomende meteoriettype dat op aarde inslaat. Er is waargenomen dat er een relatieve overvloed is aan bewaarde inslagkraters uit het Ordovicium op aarde, en dat veel L-chondrieten die tegenwoordig op aarde vallen CRE-leeftijden hebben die overeenkomen met het Ordovicium (bijvoorbeeld de Park Forest meteoriet).
4 - Suevite uit de Otting-steengroeve in de Ries-krater. Gesmolten glazen en fragmenten van sedimenten zijn ingesloten in de fijnkorrelige, grijze matrix. Grootte 11 x 6,8 x 3,7 cm. Gewicht: 249 gram.
Inslagkrater/structuur
Vertrouwen bevestigd
Diameter 24 km (15 mijl)
Leeftijd 14.808±0.038 Ma, Midden Mioceen
Blootgesteld Ja
Geboord Ja
Bolide type Achondriet
Locatie
Coördinaten 48°53N 10°34E
Land Duitsland
De Nördlinger Ries is een inslagkrater
Een grote cirkelvormige depressie in West-Beieren en Oost-Baden-Württemberg. Het ligt ten noorden van de Donau in het district Donau-Ries. De stad Nördlingen ligt in de depressie, ongeveer 6 kilometer (3,7 mijl) ten zuidwesten van het centrum.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513832484