Iberisch Brons Votiefoffer van een man. 4e-2e eeuw v.Chr.,

€ 2.100,00
00sinds 16 mei. '25, 05:01
Deel via
of

Beschrijving



Man votief aanbod.
Iberisch
4e - 2e eeuw v.Chr.
Bronzen
Hoogte 5,2 cm 9,4 cm zoals gemonteerd.
Herkomst: Privécollectie, Windsor, Connecticut (VS). Voorheen in een collectie van de heer Lewis, New York, 1991. Verworven door Atlantis Antiquities, New York, 3 mei 1991.
DOCUMENTEN: Inclusief exportvergunning van het Ministerie van Cultuur in Spanje.
CONDITIE: Goede staat, intact.
BESCHRIJVING:
Iberische bronzen ronde votieftablet die een mannelijk figuur in een staande positie afbeeldt, met zijn benen bij elkaar en zijn armen over zijn borst gevouwen, zonder dat zijn ellebogen uit zijn profiel steken door de extreme synthese van zijn ontwerp. De man draagt een tuniek met een riem en een hemisferische helm met een pruikbedekking, wat aangeeft dat hij waarschijnlijk een krijger was. Het gezicht is synthetisch, met kleine ogen die zijn bewerkt met ronde incisies, een rechte neus en een halfopen mond.
In het Nationaal Archeologisch Museum zijn er verschillende votiefaanbiedingen met ditzelfde type staande mannelijke figuur, gekleed, met zijn armen uitgestrekt aan weerszijden van zijn lichaam of in een vergelijkbare positie, zoals het geval is bij twee voorbeelden uit de collectie van Carlos Walter Heiss (fig. 1 en 2).
De naam Iberisch verwijst naar de menselijke groepen die het Middellandse Zeegebied en de zuidelijke gebieden van het Iberisch Schiereiland bewoonden tussen de 4e eeuw v.Chr. en de Romanisering van het gebied, tot de 1e eeuw v.Chr. De Iberische cultuur strekte zich daarom uit over een groot gebied dat zich uitstrekte van Andalusië tot Languedoc in Zuid-Frankrijk. Het was een creatieve, geavanceerde beschaving, in stand gehouden door een samenleving die was georganiseerd rond versterkte steden op heuveltoppen, sterk hiërarchisch en verbonden door handel met de Grieken en Feniciërs.
De Iberiërs ontwikkelden hun eigen kunst, met een uitgesproken persoonlijkheid en tegelijkertijd doordringbaar voor oosterse invloeden, met name die van het klassieke en hellenistische Griekenland. Onlosmakelijk verbonden met religie, is de Iberische kunst gerelateerd aan begrafenisgeloof en de ontwikkeling van heiligdommen, die een dubbele functie hadden als heilige plaats en als grensmarkering. De interpretatie van de kunstwerken die in Iberische necropolissen en heiligdommen zijn gevonden, stelt ons in staat om meer te leren over de overtuigingen van dit volk, hun legendes en zelfs de persoonlijke religiositeit van individuen.
Bijzonder opmerkelijk zijn de votiefgeschenken, een van de meest karakteristieke uitingen van de Iberische cultuur, over het algemeen gemaakt van verlorenwasbrons, hoewel ze ook bewaard zijn gebleven in steen en terracotta. Het zijn kleine beeldjes, ongeveer 10 cm hoog (de grootste zijn niet meer dan 25 cm), in opdracht van hooggeplaatste figuren om in de heiligdommen te worden aangeboden in ruil voor bescherming, welzijn, gezondheid of welvaart. In feite zijn de meeste ervan gevonden in de grotheiligdommen van Despeñaperros, Sierra Morena en Castellar, in Jaén, evenals in La Luz, Murcia. Hoewel ze een zeer heterogene groep vormen, zijn het over het algemeen gestileerde afbeeldingen van mannen of vrouwen in een eerbiedige houding, met overdreven kenmerken of geslachtsorganen (in het geval van die gerelateerd aan vruchtbaarheid), hoewel er ook votiefgeschenken bekend zijn die ruiters, paarden en andere dieren voorstellen en ook delen van het lichaam, de laatste gerelateerd aan de genezing van ziekten of specifieke ledematen.
Bibliografie:
- ARANEGUI GASCÓ, C. Los íberos ayer y hoy. Arqueologie en cultuur. Marcial Pons Historia. 2017.
- BERMEJO TRIADO, J. Breve historia de los íberos. Nutilus. 2010.
- PRADOS TORREIRA, L. Exvotos ibéricos de bronce del Museo Arqueológico Nacional. Ministerio de Cultura. 1992.
- QUESADA SANZ, F. “Los íberos y la cultura ibérica”, en CELESTINO PÉREZ, S., coördin., La protohistoria en la Península Ibérica. Akal. 2017.
- RUEDA GALÁN, C.; HERRANZ SÁNCHEZ, AB; BELLÓN RUIZ, J.P., coördinator. Exvotos íberos. Paisajes sagrados, peregrinaciones en ritos. Universidad de Jaen. 2021.
- RUIZ, A.; MOLINOS, M. Los íberos. Analyse van de analyse van een historisch proces. Grijalbo. 1993.
- TARRADELL, M. Arte ibérico. Polígrafa. 1968.
- VV.AA. Revista de Estudios Ibericos. Universidad Autónoma de Madrid. 1994-1998.
PARALLELLEN:
Fig. 1 Mannelijk ex-voto. Spanje, 4e-1e eeuw v.Chr. Brons. Nationaal Archeologisch Museum, Madrid, inv. 1942/100/16.
Fig. 2 Mannelijk ex-voto. Spanje, 4e-1e eeuw v.Chr. Brons. Nationaal Archeologisch Museum, Madrid, inv. 1942/100/17.
Opmerkingen:
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.
HET MINISTERIE VAN CULTUUR VAN SPANJE VRAAGT ALLE VERKOPERS OM FACTUREN OF ANDERE DOCUMENTATIE DIE IN STAAT IS DE WETMATIGHEID VAN ELK ITEM TE BEWIJZEN, VOORDAT EEN IMPORT- OF EXPORTLICENTIE WORDT VERLEEND.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513920149