Star Wars - KenJo Sabers Icon Premium Neopixel x3 lightsaber€ 163,00
Oud-Grieks Keramiek Chous - met Atleet - Sixs Techniek.
€ 1,00
00sinds 18 mei. '25, 05:02
Beschrijving
Chous Zes's Techniek.
r
Oudgrieks, Attica, 450 - 400 v.Chr.
r
Keramiek.
r
Hoogte 9,5 cm.
r
CONDITIE: Goede staat. Licht verlies van zwarte vernis.
r
PROVENANCE: Privécollectie, Sudbury, Verenigde Staten van Amerika. Verworven rond de jaren 1950.
r
BESCHRIJVING:
r
Attische chous met een globulaire romp, een lage ronde voet, een drie-lobbig mond en een verticale handgreep in de vorm van een lint, dat begint in het midden van de tank en eindigt bij de mond, iets boven de mond uitstijgend. Het is versierd volgens de Six-techniek, met de motieven in het rood aangebracht op een zwart glanzende basis die het hele stuk bedekt. De voorkant van de chous toont een blote atleet, een loper van de lamp-medley die zijn kenmerkende fakkel vasthoudt. Dit type estafette werd gevierd in Athene tijdens bepaalde belangrijke festivals, met name de Panathenaeën, de Prometheaanse en de Hephaestiaanse festivals. De atleet wordt in profiel naar rechts afgebeeld, de fakkel voor zich uithelderend met zijn linkerhand. Aan de rechterkant is een soort altaar afgebeeld, dat misschien de Dipylonpoort symboliseert, het doel van de lampadedromes. De afbeelding is ingeschreven in een eenvoudig frame dat aan de boven- en onderkant is versierd met parallelle lijnen die de indruk wekken van groeven of sleuven.
r
De techniek van Six heeft zijn naam te danken aan de eerste historicus die het beschreef, Jan Six, en wordt gekenmerkt door het aanbrengen van rode of witte pigmenten over de zwarte grondvernis om de figuren weer te geven. De details werden vervolgens gemarkeerd door incisie, waardoor de zwarte grondkleur zichtbaar bleef. Het effect is vergelijkbaar met dat van de techniek van rode figuren, met de motieven in lichte tonen op een donkere achtergrond. Ingevoerd door Attische zwarte figuur schilders als een techniek voor het weergeven van secundaire details, begon het regelmatig te worden gebruikt om vazen in hun geheel te decoreren rond 530 v.Chr. en bleef in gebruik tot de tweede helft van de 5e eeuw v.Chr.
r
De chous (een oinochoe type 3) is de meest wijdverspreide vaasvorm in Attica tussen de late 5e en vroege 4e eeuw voor Christus. Het heeft een globulair lichaam, een lage hals die eindigt in een trilobbenlip, een smalle handgreep die het lichaam en de mond verbindt, en een kleine ringvormige voet. Dit miniatuurvoorbeeld behoort tot een specifieke klasse van vaatwerk, die bijna uitsluitend in de Attica-regio werd gemaakt en verdeeld. Choes werden gegeven aan driejarige kinderen om te gebruiken voor hun eerste wijnproeverij.
r
Deze rituelen, die de toelating van jonge kinderen tot de religieuze gemeenschap van de stad mogelijk maakten, vonden plaats tijdens de Anthesteria, de Atheense festivals die eind februari ter ere van Dionysos werden gehouden. Tijdens de tweede van de drie dagen van de festivals, die "Chous-dag" werd genoemd, werd er een drinkwedstrijd georganiseerd voor alle volwassen mannen en voor de jonge jongens, die uit de kleine kruiken dronken die hen op die speciale dag werden gegeven. De Anthesteria was ook een gelegenheid om de rijping van de wijn te vieren, die traditioneel op de eerste dag van de festiviteiten werd geopend (de Pithoigia was de opening van de vaten waarin de wijn was opgeslagen) en tijdens de verschillende rituelen werd geconsumeerd.
r
Deze miniatuurvaten waren daarom een essentieel element in het uitvoeren van deze ceremonies en in de initiatie van kinderen in het religieuze leven van de hele stad. Archeologen hebben ze voornamelijk aangetroffen in de graven van kinderen die prematuur zijn overleden, meestal vanaf de leeftijd van drie. De scènes die op deze kleine potten zijn afgebeeld, waren nauw verbonden met het leven van kinderen en met het Anthesteria-festival. Omringd door bloemenkransen en/of met amuletten, spelen de kinderen met wagens, met een bal, met dieren, eten rituele taarten, enzovoort.
r
Bibliografie:
r
- HAMILTON R. Choes en Anthesteria: Atheense iconografie en ritueel. University of Michigan Press. 1992.
- SIX, J. “Een zeldzame vaastechniek”, in Journal of Hellenic Studies 30, pp. 323-326. 1910.
- SPARKES, B. A. De Rode en de Zwarte: Studies in Griekse Aardewerk. Routledge. 1996.
- VAN HOORN G. Choes en Anthesteria. Brill. 1951.
r
PARALLELLEN:
r
Fig. 1 Chous met hoplieten-atleet, Zes techniek. Athene, ca. 450-400 v.Chr., keramiek. Musée du Louvre, Parijs, inv. CA 8; L 46.
r
r
r
r
r
r
r
Opmerkingen:
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.
#ExclusiefCabinetmetCuriositeiten
Hét online veilinghuis voor jou!
Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.
Waarom Catawiki?
Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
Website
klik hier om mee te biedenAdvertentienummer: a1514004006
Populaire zoektermen
schelpen in Mineralen en Fossielenedelstenen en mineralen in Mineralen en Fossielenkoraal in Mineralen en Fossielenarts mineralen in Mineralen en Fossielenmegalodon tand in Mineralen en Fossielenmineralen kopengrote amethist in Mineralen en Fossielenedelstenen in Mineralen en Fossielenschatten van de aarde in Mineralen en Fossielenfossielen in Mineralen en Fossielenagaat boekensteun in Mineralen en Fossielenschelpen verzameling in Mineralen en Fossielengrote schelpen in Mineralen en Fossielenpaarse labradoriet in Mineralen en Fossielenschaatsen maat 40wedgwood midwintergalajurken almeloroze bloempot in Bloempottensjors en sjimmie in wonderlandpieten poppetjes in Sinterklaasvoerendaal in Caravans en Kamperenbank leer leolux tangothe terror in Horrorkate paal