Oud-Romeins Brons Hert met adelaar geassocieerd met Jupiter

€ 1,00
20sinds 23 mei. '25, 05:05
Deel via
of

Beschrijving



Hert met adelaar geassocieerd met Jupiter Dolicheno.
Oud-Romeins, Kleine-Azië, 1e – 2e eeuw na Christus.
Brons.
7 cm hoogte.
Goede staat, heel. Slechts een deel van de staart van het hert is verloren.
OORSPRONKELIJK: Privécollectie, Parijs, Frankrijk. 1960–1970.
BESCHRIJVING:
t
Romeinse beeldje in verloren-wax-gietbronzen vorm, rond van vorm, dat een hert voorstelt met een adelaar die tussen zijn horens zit. Het dier staat op een plat rechthoekig voetstuk dat twee gaten vertoont, wat aangeeft dat het beeld oorspronkelijk aan een groter voorwerp zou zijn bevestigd, wellicht een banier, een groter beeldhouwwerk, een meubelstuk of zelfs een kar. Het hert, met een naturalistische en gestileerde anatomie, lijkt te staan met zijn vier benen op de grond, zijn hoofd rechtop. Tussen de twee grote horens, open naar de zijkanten, is de adelaar ook in een rustende positie geplaatst, met gevouwen vleugels en zijn hoofd naar links gewend.
Dit is een van de bekendste manifestaties van het motief van de adelaar op een viervoeter, meestal een stier of een hert, waarvan de oorsprong terug te vinden is in religieuze voorstellingen uit het Nabije Oosten die teruggaan tot de bronstijd. De meeste Romeinse voorstellingen van dit onderwerp, meestal kleine bronzen, lijken afkomstig te zijn uit Anatolië en Noord-Syrië (afb. 1). Het meest voorkomende type in Klein-Azië is de afbeelding van de vogel op een stier, die volledig of alleen met de kop afgebeeld kan worden. De formule waarbij de stier door een hert wordt vervangen, was ook erg populair, zowel in de volledige als in de verkorte versie (afb. 2). Andere, minder frequente variaties tonen een geit of ram, en er zijn zeldzame exemplaren gevonden met de adelaar op een dolfijn, een wild zwijn of een kameel.
Het motief van de adelaar op de kop van een hert wordt in Rome geassocieerd met de figuur van Jupiter Dolicheno (afb. 3), het resultaat van de syncretisatie van de Romeinse Jupiter en de oosterse god Baäl, die werd aanbeden in de stad Doliche, het huidige Dülük, in Turkije. Reeds in de Griekse tijd had de identificatie van Zeus met Baäl plaatsgevonden, onder de figuur van Zeus Oromasdes. Jupiter Dolichenus was vooral populair onder Romeinse troepen, die hem over het hele rijk verspreidden. Tegen de 2e eeuw na Christus had zijn cultus zich verspreid van het oostelijke Middellandse Zeegebied naar Rome en andere gebieden van het Romeinse Rijk, vooral die met belangrijke grensgarnizoenen. Deze cultus zal echter niet lang duren; het prestige van Jupiter Dolichens macht zal de vernietiging van zijn belangrijkste heiligdom tijdens de plundering van Dolich door Shapur I in 256 niet overleven, aangezien zijn cultus nauw verbonden was geraakt met de heiligheid van de stad.
Als zoon van de stiergod werd Baäl afgebeeld als een jonge krijger of als een kalf, met een bliksemschicht in zijn hand, wat verwees naar zijn connectie met regen en storm en het belangrijkste attribuut is van de Griekse Zeus en de Romeinse Jupiter. Daarom wordt Jupiter Dolicheno afgebeeld in de kleding van een Romeinse soldaat, staand op een stier en met de bliksemschicht in zijn hand. Hoewel de iconografie van de adelaar op een viervoeter veel ouder is in het Nabije Oosten, werd deze in de Romeinse wereld al snel geassocieerd met Jupiter, omdat de adelaar de belangrijkste manier was om de koning der goden in dierlijke vorm weer te geven.
De vervanging van de stier door het hert zou kunnen wijzen op de link tussen Jupiter Dolichenus en Diana, een relatie die vandaag de dag niet goed begrepen wordt, maar die het complexe syncretische karakter van deze godheid beïnvloedt. Hoewel de meeste kleine bronzen met de adelaar en het hert geen inscripties hebben, wordt hun connectie met Jupiter Dolichenus bevestigd door een marmeren sculptuur met hetzelfde motief, dat werd gevonden in het heiligdom van deze god in de Esquilijn van Rome.
Bibliografie:
t
- BLÖMER, M.; CROWTHER, C. "Eagle son Stags. Een ondergronds heiligdom in Perrhe, Commagene", Kult und Herrschaft am Euphrat, pp. 343-371. Forschungsstelle Klein-Azië op het Seminar voor de Alte Geschichteder Westfälische Wilhelms-Universität Münster. 2014.
- ELVIRA BARBA, M.A. Arte y Mito. Manual de iconografía clásica. Silex. 2008.
- NASH-WILLIAMS, V.E. “Iuppiter Dolichenus”, Griekenland en Rome, vol. 21, nee. 62, blz. 72-77. 1952.
- SPEIDEL, M. De religie van Jupiter Dolichenus in het Romeinse leger. Brill. 1978.
PARALLELLEN:
Afb. 1 Votiefbeeldje van een adelaar op de kop van een hert. Anatolië, Romeinse Rijk, ca. 100 v.Chr. – 400 n.Chr. Brons. Musée du Louvre, Parijs, inventarisnummer AM 410.
Afb. 2. Adelaarbeeldje op de kop van een hert. Romeinse Rijk, s. II-III n.Chr. Brons. J. Paul Getty Museum, Los Angeles (VS), inv. 78 .AC.336.
Afb. 3 Standbeeld van Jupiter Dolichene. Romeinse Rijk, eerste helft s. III AD Brons. Kunst Historisches Museum Wenen, Oostenrijk.
Opmerkingen:
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.
#ExclusiefCabinetmetCuriositeiten


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1514119948