Oud-Egyptisch kalksteen Belangrijke stele van farao

50sinds 18 jul. '25, 05:10
€ 1.500,00
Deel via
of

Beschrijving



Gebogen zuil van farao Amenhotep III die offers brengt aan de god Sobek.

oude afbeelding herkomst

CULTUUR: Oud Egypte

PERIODE: Nieuw Rijk, Regeerperiode van Amenhotep III, 1407 - 1376 v.Chr.

MATERIAAL: Kalksteen

GROOTTE: 49 cm hoog en 32 cm breed.

HERKOMST:

Particuliere collectie, René Bourgade, Frankrijk. Aangekocht in Caïro, tijdens zijn functie als Secretaris-Generaal van het Franse Culturele Centrum, tussen 1970 en 1975. Het bevat een dia uit zijn collectie met de stele die in de hoofdstad van Egypte in 1973 werd genomen.

STAAT: Goede staat van bewaring, zonder restauraties.

BESCHRIJVING:

De zuil komt overeen met de beschrijving van een gebogen zuil. Hun basisbegrafenissfunctie weerhoudt velen er niet van een votiefkarakter te hebben, om te worden geplaatst in tempels en heiligdommen. Het bestaat uit twee registers, een bovenste met de profielbeelden van de god Sobek die offers ontvangt van farao Amenhotep III, met een tekst ertussen die hen identificeert. Het tweede register is het gladde onderste gedeelte, een plek bedoeld voor het beeldhouwen van de horizontale registers met tekst.

De stele is onvoltooid omdat het de tekst mist van de persoon die, eenmaal verworven, zijn naam in gegraveerd zou hebben, mogelijk ook die van zijn vrouw of moeder, zoals gebruikelijk was op dit soort stele. Evenals formules om de gunst van de farao en de god aan wie hij zich wijdde te verkrijgen. Wat geen twijfel laat bestaan, is dat de onbekende vermeende koper een toegewijde is van de krokodillengod Sobek of Amenhotep III, 18e dynastie, al overleden en dus gedeifieerd, aangezien beide op de stele voorkomen. In veel beeldhouwerswerkplaatsen werden stele gemaakt die lege ruimtes lieten zodat de teksten die door de klant werden geëist later konden worden geplaatst.

De krokodillen God Sobek, met het menselijke lichaam van een man en het hoofd van een krokodil, verschijnt met een kroon bestaande uit twee gedraaide hoorns waaruit een zonneschijf komt, geflankeerd door twee hoge veren. Zijn rechterhand houdt de was scepter (sterkte, kracht), terwijl hij met zijn linkerhand een zogenaamde 'levenssleutel', ankh, vasthoudt. Een drievoudige pruik verbergt de usekh ('breed') halsketting, die de god ongetwijfeld draagt. Hij draagt alleen een korte eenvoudige rok (shendyt) en, net als de koning voor hem, is hij blote voeten en draagt hij geen armbanden.

Sobek, geïdentificeerd met Ra, wordt vereerd in Kom Ombos, zijn belangrijkste plaats van aanbidding. In de Fayum identificeert hij zichzelf met Osiris. Hij is een van de godheden die met een grote verscheidenheid aan aspecten kunnen verschijnen, soms tegenstrijdig, aangezien hij een bondgenoot of vijand van Seth kan zijn, terwijl hij, zoals aangegeven, geïdentificeerd wordt met Osiris. Zijn cultus dateert uit de 1e dynastie. In de beroemde mythe van Osiris wordt Sobek geassocieerd met Horus, die beide de titel "Konink van Egypte" delen.
Amenhotep III, negende koning van de 18e dynastie, biedt de god wijn aan in twee nu-Glazen. Hij draagt een gestreken strikrok en is gekleed in de khepresh-kroon, ook wel de blauwe kroon genoemd, waaruit een kobra van de voorzijde naar voren komt. Volgens een gebogen lijn op haar nek draagt ze een Usekh-halsketting. Aan de achterkant van zijn taille hangt een stiertje, een oud symbool dat door de koningen van Egypte werd gedragen. De beeldhouwer heeft de koning afgebeeld met zijn klassieke verlengde ogen, zo gebruikelijk in zijn vele afbeeldingen.

De tekst is ingeschreven in vier verticale registers, gecentreerd ten opzichte van de stele. De twee links verwijzen naar de koning, terwijl de twee rechts verwijzen naar de god Sobek. Zij vertalen: «De goede god Nebmaatra, Heer van de Twee Landen. Geliefd door Sobek Shed.»

De gebruikelijke naam van de krokodillengod was Sobek, maar vanwege de vele associaties met andere goden, afhankelijk van de verschillende provinciale culten of tijden, veranderde die. In het Middenrijk was de bijnaam Shed gebruikelijk, alleen of als aanvulling op zijn traditionele naam.

Neb Maat Ra, (Ra is de Heer der waarheid), was de innamer van troonnaam van Tuthmes III, gekozen door zichzelf. Zijn geboortenaam was Amenhotep (Amon, moge je in vrede zijn, prins van Thebe).

De stela is het werk van een werkplaats, waarschijnlijk provinciaal, van beeldhouwers die misschien alleen toegewijd waren aan het maken en de daaropvolgende verkoop van stelae. Deze werkplaatsen hadden een voorraad afgewerkte stukken met afbeeldingen van de verschillende hoofdgoden van het Egyp-tische pantheon, zodat de toekomstige klant die stele met zijn favoriete god kon kiezen. De naam van de eigenaar werd toen ingeschreven en, volgens zijn wensen, ook de namen van degenen die hem het dichtst stonden. Hoewel het zonder duidelijke sporen van verf lijkt te worden, hebben veel van deze relatief kleine stelae ons bereikt die verlicht zijn met levendige kleuren.

Niet alle objecten die uit Egyptische graven zijn teruggevonden, kunnen met de precisie van deze steen inscriptie worden gedateerd. Dit komt doordat de troonsnaam van Koning Amenhotep III duidelijk geschreven verschijnt. Hoewel het bovenstaande niet als een vaste en onveranderlijke regel over de tijd moet worden beschouwd, omdat er uitzonderingen zijn. Inderdaad, sommige Egyptische koningen, ongeacht hun deificatie na de dood, lieten een speciale indruk achter door opmerkelijke gebeurtenissen tijdens hun verblijf op aarde. Zo zijn er bijvoorbeeld cartouches (vooral in scarabeeën) met de naam Unas of Khufu (Cheops). Scarabeeën gemaakt en gedragen door mensen die in tijden veel later dan de regeerperiode van de genoemde koning leefden. Waarschijnlijk was de farao die het langst in herinnering bleef, na zijn dood, Tutmes III (18e dynastie), de ware architect van het Nieuwe Rijk, gerealiseerd na zijn zeventien overwinningrijke militaire campagnes. Maar dit is niet het geval bij Amenhotep III, die, ondanks dat hij “de Magnifieke” werd genoemd, plus al zijn goddelijke zelfbenoemingen, in werkelijkheid een ware “bon vivant” was, een liefhebber van jacht en vrouwen, zoals hijzelf. Hij liet dit schriftelijk vastleggen in zijn “herinneringsscarabeeën”, maar zonder enige militaire overwinning. Natuurlijk heeft hij meer monumenten achtergelaten dan wie dan ook, vergelijkbaar alleen met Ramses II, zowel in tempels als in standbeelden. En dat allemaal dankzij de vereringen van de Aziatische en Afrikaanse landen die door Tutmes III werden veroverd.

Amenhotep III, afgezien van het feit dat hij persoonlijk niets positiefs heeft bijgedragen tijdens zijn regeerperiode, was de vader van de gehate Amenhotep IV (Echnaton), wiens herinnering van alle monumenten werd gewist. Daarom is het niet haalbaar dat de nu bestudeerde steen, als een vroom gedenkteken, na zijn regeerperiode dateert. Bijgevolg moet de leeftijd van de steen worden vastgesteld op de periode van de regeerperiode van koning Amenhotep III. Deze regeerperiode, volgens de nieuwste en meest betrouwbare chronologie, beslaat een tijdsbestek tussen de jaren 1407 en 1376 v.Chr.

GE Publiceerd:

Voegt een studie toe over de ouderdom van het stuk, uitgegeven door de Egyptoloog en architect Fernando Estrada Laza. Auteur van "The Workers of Death" en "Understanding and Loving Egyptian Art". Adviseur van het architectuurteam van Lamela voor het project van het toekomstige Groot Egyptisch Museum in Caïro (GEM). Adviseur van het architectuurteam van Arata Isozaki (Tokio) voor de organisatie en selectie van stukken voor het nieuwe Natio­naal Museum voor Egyptische Beschaving (NMEC) en het Groot Egyptisch Museum in Caïro (GEM).






NOTITIES:

- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning (paspoort voor de Europese Unie).
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1516037793