Nederlands Elftal in 1913: HET WONDER VAN HOUTRUST

Zie omschrijving
Ophalen
822sinds 12 apr. '24, 17:35
Deel via
of

Beschrijving

24 maart 1913, niemand gelooft dat het kan, maar het gebeurt toch: Het Nederlands elftal wint met 2-1 van het onverslaanbare Engeland.

Op het Haagse Houtrust voltrekt zich ruim een eeuw geleden een wonder. Het Nederlands voetbalelftal, bestaande uit louter amateurs, speelt een oefenwedstrijd tegen hun Engelse, veelal professionele, collega's. Een kansloze missie? Integendeel: Nederland wint!

In 1910 wordt het gemeentelijk sportpark Houtrust geopend door de gemeente Den Haag. Er zijn faciliteiten voor verschillende sporten. Het hoofdterrein wordt vanaf 1910 bespeeld door HBS. Op dat moment staan er al tribunes met plaats voor 15.000 toeschouwers. Die zijn er ook als in 1913 het Nederlands elftal op Houtrust aantreedt tegen Engeland en voor het eerst het Engelse team verslaat. Houtrust heeft mede door deze wedstrijd voor altijd een legendarische klank.

Vier originele kaarten van deze heroïsche interland, geïmporteerd uit Engeland (4 kaarten ziet u op de voorbeeldfoto's en een vijfde kaart is een extra elftalfoto van het Engelse elftal uit dezelfde tijdsperiode).


Te ruil voor een zeldzaam voetbalitem (bijvoorbeeld een programmablad of toegangskaart met een waarde van minimaal 250 euro).

Bron: Sportgeschiedenis
Tot 1913 was Oranje volkomen kansloos tegen Engeland, het land dat voetbal had uitgevonden. Het dieptepunt was in december 1907 toen Nederland met 12 – 2 werd verslagen, overigens nog steeds een recordnederlaag. Het Engelse team, met louter amateurs, was heersend olympisch kampioen, en niemand in ons land geloofde op voorhand in een overwinning. Bondscoach Chadwick had de euvele moed om te geloven in een gelijkspel, wat al neigde naar overmoed. Toch puilde het stadion uit, en hadden de spoorwegautoriteiten tot in Amsterdam toe de handen vol aan het vervoeren van de stromen voetballiefhebbers.
Heel opvallend was de grote belangstelling vanuit de hoogste politieke kringen, wat de voetbalsport in die tijd niet gewend was. Het tijdschrift Revue der Sporten schreef hierover op 25 maart 1913: ‘Ministers, generaals, waren aanwezig.’ Ook Het Sportblad was dit niet ontgaan: ‘Ministers waren bij den wedstrijd tegenwoordig, ze hebben zich thans met eigen oogen kunnen overtuigen van de geestdrift, welke ons spel verwekt en van de wilskracht en opoffering, die het van zijn beoefenaars eischt.’
Wellicht, zo dacht het tijdschrift verder, waren door deze wedstrijd definitief de ogen geopend van de politici, om eens wat meer subsidiegeld vrij te maken ter bevordering van de sport in het algemeen, en van het voetbal in het bijzonder.
In ieder geval hadden al die officials wel de goede wedstrijd uitgekozen, want de Engelsen werden voor de eerste keer verslagen door het Nederlands elftal. Leo Lauer jubelde daarover in Revue der Sporten tien pagina’s lang: ‘Hoera! Hoera! Hoera! Laat ik er dat eerst uitgooien! ’t Lucht wat op. Ik heb gedanst, gehost, gecanconeerd, gezongen en gejubeld …. ’t wil maar niet stil worden daarbinnen. Maar ’t is me ook een dag geweest! De leermeesters geslagen, de Engelschen geklopt, rood-wit-blauw boven, Holland aan den top.’
Het Sportblad – met negen pagina’s verslag – was natuurlijk ook blij: ‘Aan deze elf dapperen, onze hulde! Gij hebt den fieren Hollandschen naam weer eens doen klinken door voetballend Europa, want weest er van overtuigd dat Maandagavond, toen de telegraaf het bericht van de Hollandsche overwinning verspreidde, de voetballers in Berlijn in Weenen, Budapest, Kopenhagen en Stockholm, ja overal waar het bruine monster maar rolt, met eerbied voor uwe verrichtingen waren.’
Alhoewel het stijlmiddel van overdrijving in de sportjournalistiek van 1913 ook al gemeengoed was, zijn bovenstaande lyrische commentatoren een goede beschrijving van de vreugde-explosie, die deze zege veroorzaakte. ‘Tot laat in den nacht was het vrijwel in alle plaatsen van Nederland een ware feeststemming onder de sportmenschen,’ aldus Het Sportblad.
Deze eerste zege op de Engelsen was voor het Nederlandse voetbal namelijk niets minder dan een sportieve doorbraak, te vergelijken met een kind dat voor de eerste keer harder kan lopen dan zijn ouders. Zo voelde het Nederlandse voetbal zich in 1913: eindelijk was de grote leermeester verslagen.
Het was in ieder geval belangrijk genoeg voor een krant als Het Vaderland om het bericht op de voorpagina te zetten. Wellicht kwam dat ook door de aanwezigheid van al die ministers en generaals, die dat dagblad tenslotte zelf lazen. Nadat de populaire kranten als de Telegraaf en het Algemeen Handelsblad al meer dan tien jaar uitbundig over sport schreven, werd dat in 1913 dus ook onderwerp voor deftige bladen als de Nieuwe Rotterdamsche Courant en Het Vaderland.
Advertentienummer: m2103447481