Gaggia Classic (Pro): verkoop, revisie, (PID, etc)

Gereserveerd
Ophalen
325773sinds 14 mei. '21, 22:35
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGebruikt
TypeGemalen koffie
ModelEspresso apparaat
Inhoud1 kopje
EigenschappenStoompijpje

Beschrijving

Te koop: gereviseerde Gaggia Classics van het betere type (van vóór 2015), vanaf 180 euro. Scroll verder voor de opties en upgrades. Ik zou ook je huidige Gaggia Classic (van vóór 2015, of de Pro van na 2018) kunnen repareren en reviseren. Ik bouw ook diverse upgrades in, waaronder een instelbare temperatuurstabilisator (PID) voor perfecte temperatuurbeheersing.

Alle onderhoudsmiddelen en onderdelen zijn van eersteklas kwaliteit, vrijwel alles is afkomstig van DR Trading in Utrecht.


De basisversie (180 euro) heeft het volgende onderhoud gehad:

De boiler en zetgroep zijn volledig gereinigd en gereviseerd, evenals stoomkraan, overdruk (OPV)- en driewegventiel.

Alle rubbers zijn vervangen door ringen van siliconen of viton die langdurig warmte kunnen verdragen.

Bouten in zetgroep en boiler zijn vervangen door RVS-varianten. De originele zijn van staal en kunnen gaan roesten en op termijn afbreken.

Boutjes, ringen en bewegende onderdelen zijn ingevet met siliconenvet tegen slijtage en voor soepele demontage.  

Filterdrager is ingevet met speciaal vet om soepeler in zetgroep te plaatsen, groepsring is zo afgesteld dat de filterdager mooi loodrecht sluit op de zetgroep.

Thermostaatjes zijn vervangen voor langdurige betrouwbaarheid.

De boiler is geïsoleerd met hoogwaardig isolatiemateriaal, zoals gebruikt in de meeste commerciële apparaten, voor betere temperatuurbeheersing en geeft tot wel 30% energiebesparing.

Nieuwe siliconen ring en zeefje in de zetgroep.

Waar nodig zijn veertjes/klemmen vervangen.

Pompdruk is bijgesteld van 15 naar ongeveer 9 bar, wat perfect is voor versgemalen koffie (gemeten met drukmeter).

Waar nodig is de behuizing ook hersteld, gelijmd dan wel met boutjes vastgezet.

Opties en Upgrades:
Een van de mooiste dingen bij de Classic is de mogelijkheid tot upgraden, om hem echt hoog in de prosumer- of high-end-klasse te brengen. Extra opties voor de Gaggia Classic (komt boven op de basisprijs van 180 euro):

Nieuwe messing sproeikopadapterschijf (+20 euro): sterk aanbevolen, is minder corrosiegevoelig dan de oorspronkelijke van aluminium en onderhoudsarm. Met de grotere massa zorgt het voor een betere temperatuurstabiliteit.

Nieuwe Ulka EX5-pomp (+30 euro): sterk aanbevolen, deze is stiller dan de oude, geeft een constante druk, is slijtvast (door betere warmteafvoer) en gaat jaren mee.

Originale Rancilio Silvia (V1/V2)-stoompijpje met extra lang stoomarm, nieuw of als nieuw (+30 euro): aanbevolen als je regelmatig cappuccino, latte, etc. maakt en graag zelf de controle hebt over de consistentie van het schuim.

Nieuwe, commerciële filterdrager met geïntegreerd handvat (+30 euro): aanrader, Het professionele handvat is vrijwel ongevoelig voor breuk en geeft een prettigere gebruikservaring.

Voor een houten 'touch' heb ik ook een nieuw setje beschikbaar in walnoothout voor de stoomknop (veel sterker dan de plastic versie), commerciële filterdrager, en tamper met 58,5mm diameter, voor 80 euro, afkomstig van DR Trading/Shades of Coffee

Nieuw IMS Competizione filterbakje (enkel of dubbel) (+15 euro per bakje): unieke lasertechnologie zorgt met perfect uitgebrande gaatjes op een uiterst glad oppervlak voor betere distributie en makkelijkere reiniging.

Nieuw IMS douche in de zetgroep (+15 euro): zie beschrijving filterbakje

PID-temperatuurstabilisator voor koffietemperatuur (+90 euro): zeer aan te bevelen, met PID is bij de Gaggia Classic (en Pro) het temperatuurverval tijdens het zetten van een espresso, teruggebracht van zo'n 10-12 graden tot slechts 1-1,5 graden. En dat proef je duidelijk! Het is mijn stellige overtuiging, dat vanwege de stabiliteit, een Gaggia uitgerust met PID minstens zo goede koffie maakt als de veel duurdere e-61-modellen (hoe mooi het uiterlijk en mechaniek van de e-61 zetgroep ook is!) die nog met een een thermostaat of pressostaat werken. De PID controleert de temperatuur voor koffie, de stoomtemperatuur werkt nog op de thermostaat. Let op dat het display intern zit, NIET aan de buitenkant. Een display is niet noodzakelijk om te profiteren van de PID. Immers, het systeem is voortdurend opzoek naar de ingestelde temperatuur, en heeft dat punt al na 5 minuten bij benadering bereikt. Als je een espressokopje voorverwarmt met heet water heeft hij daarna ongeveer een minuut nodig om weer stabiel te zijn. Mocht je ooit de temperatuur anders willen instellen, moet je even de deksel van het apparaat schroeven om erbij te komen.

Óf je kunt all-out gaan en kiezen voor de Shades of Coffee 'TopBox' met daarin een zichtbare PID, manometer én dimmer zodat je de pompdruk kunt monitoren en aanpassen tijdens het shot en dus feitelijk kunt pressure profilen. Het werken met variabele druk is de meest recente revolutie in de espressowereld en we zien dit eigenlijk alleen maar bij apparaat boven de 2000 euro.
Deze set is afkomstig van Shades of Coffee. Onderdelen plus inbouwen kost 300 euro.

Binnenkort komt ook de Gaggiuino beschikbaar: via een computer heb je controle over zowel de temperatuur als de druk. Vergelijkbaar bus met de TopBox, maar dan electronisch gestuurd ipv analoog.

Ik heb vaak ook accessoires beschikbaar, zoals tampers, melkkannetjes bij bijvoorbeeld ook nieuwe maalschijven voor bonenmalers (diameter 50mm en 64mm).

Ook beschikbaar: Gaggia Baby (intern gelijk aan Classic). Ook deze is volledig gereviseerd, zoals de Classic. Deze is te huur: 50 euro huur plus 100 borg (150 euro totaal). Op ieder moment mag deze retour (werkend of niet- werkend) waarbij je dus weer 100 euro terug krijgt. Ik geef 6 maanden garantie. Met goed onderhoud en een beetje geluk heb je dus voor 50 euro jarenlang plezier. Beschikt over de messing adapterschijf voor makkelijke reiniging. Ideaal voor iemand die nog niet zeker weet of een semi-automatische Gaggia geschikt is. Dan kun je het op deze manier eerst proberen. Zie foto.

Ik beschrijf ze als 'gebruikt' omdat ze van buiten soms een paar krasjes, vlekjes of roest hebben, maar 'motorisch' zijn ze feitelijk in nieuwstaat! De filosofie is dat ze nu weer jaren mee moeten kunnen zonder verstopping of lekkage (ervan uitgaande dat er goed ontkalkt wordt) en dat ze ook in de toekomst probleemloos kunnen worden onderhouden. Na ongeveer 5 jaar dagelijks gebruik is het toch aan te bevelen om de boiler van binnen weer te inspecteren en te reinigen. Maar bij goed onderhoud gaan ze een leven lang mee!
Voor verdere tips over gebruik en onderhoud van de Gaggia verwijs ik graag naar het document zichtbaar bij de foto's.

Hierbij nog een interessante uitleg over melk opschuimen met het advies om NIET te wachten tot het lampje aan gaat (en het verwarmingselement afslaat): https:youtu.be/bYW1P68ZyJA Het voorbeeld betreft een Gaggia Classic Pro, maar een oude Gaggia met geüpgradete stoompijp heeft dezelfde capaciteiten.
Voor vragen graag een berichtje: ik beantwoord ook graag vragen over de Gaggia Classic in het algemeen!

Ik bied ook revisies and upgrades aan voor de Rancilio Silvia (cruciaal dat de boilerbouten worden vervangen door de RVS-variant!) en sommige apparaten met E61-zetgroep, zoals de Vibiemme Domobar.
Advertentienummer: m1705215179