Wafelijzer Vintage €35,-

€ 35,00
Ophalen of Verzenden
Thuisbezorgd via PostNL voor € 6,95
1675sinds 18 mar. '24, 11:15
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGebruikt

Beschrijving

Wafelijzer van Oma
U kunt hier wafel van 15 cm mee bakken
Getest en werkt goed! 700 watt vermogen!
Hij weegt incl snoer 7,6 kg dus houdt goed zijn warmte bij het inbrengen koude beslag!
Zolang de advertentie op markplaats staat is hij nog te koop

Wafel Traditie

Zoete tradities om in ere te houden
Wie meer fan is van wafels dan pannenkoeken, kruist alvast 25 maart aan in zijn agenda en kan dan net zoals de Zweden de intrede van de lente vieren met Våffeldagen, In Nederland hebben we de traditie dat we op oudejaarsdag wafeldag hebben , Maar ze smaken het hele jaar door lekker!.

Waarom wafels? Oorspronkelijk werd op die dag de Maagd Maria gevierd, maar de Zweedse term die gebruikt werd voor die feestdag Vårfrudagen werd al snel verbasterd tot Våffeldagen. Opgelet: in tegenstelling tot Belgische wafels worden deze gemaakt zonder gist en zijn ze dus ook veel dunner.
In Noorwegen is het altijd wafeltijd. De Noren zijn namelijk zo gek op wafels dat ze opgediend worden in de vorm van een hart. Geniet ervan als zoet tussendoortje of als verfijnd gerecht in een exclusieve sterrenzaak.
Van zacht, rijk en geserveerd met de magische combinatie van zure room en jam, tot een hartigere versie met lekkere ham of een speciale geitenkaas: tegen Noorse wafels kun je gewoon geen nee zeggen! Om dan nog maar te zwijgen over de overheerlijke geur. Gelukkig zijn wafels vrijwel overal verkrijgbaar in cafés, restaurants, of op de trein. Ze zijn ook verplichte kost op sportevenementen en over het hele land worden vaak stapels wafels gebakken bij families thuis. Kenners (en dat zijn alle vijf miljoen Noren) discussiëren er wel eens over of ze hartvormig of vierkant moeten zijn. In ieder geval zijn Noorse wafels dunner en zachter dan de Amerikaans of Belgische tegenhangers. Wat nog beter is: je kunt er de hele dag genieten. In Noorwegen is het altijd wafeltijd! Je krijgt ze zelfs op je bord in Maaemo, een toonaangevend restaurant op het gebied van de Noordse keuken, dat in 2019 drie sterren kreeg.

’Wafels zijn zo’n wezenlijk deel van de Noorse identiteit en cultuur dat we ze extra in de verf moesten zetten,’ zegt chef Esben Holmboe Bang over de lunch bij Maaemo: gouden, knapperige wafelhartjes, gemaakt van gefermenteerde granen en rundervet.
Hoe eet jij je wafel?
Toen de jonge Zweed Jonathan Larsson een paar jaar geleden naar Oslo verhuisde, was hij zo gecharmeerd door de wafeltraditie dat hij ze begon te verkopen uit zijn slaapkamerraam. Hij gaf ook verschillende leuke toppings, zoals schimmelkaas, worst en kokos. Zijn wafels werden bijzonder populair en van deze nieuwe hobby kon hij zijn voltijdse baan maken, toen hij zijn wafelcafé Haralds vaffel opende. Zijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar wafels met boter, zure room en de klassieke, zoete, Noorse bruine kaas die bovenop de wafels smelt.
De mogelijke garneringen zijn bijna eindeloos. Mocht je een wafelrondreis (waarom niet?) in Noorwegen maken, dan krijg je in Noord-Noorwegen waarschijnlijk wafels met ei en kaviaar of kruipbramen voorgeschoteld, in Telemark met jam en bruine kaas, en in Zuid-Noorwegen met roomijs. Probeer ook zeker het typische gerecht van de stad Moss: hotdogs in een wafel!
Kortom Smullen maar!
Advertentienummer: m2094018618