Olivier v. Noort: (..) voyage om den....werelt-kloot 1618

576sinds 14 jul. '25, 14:42
€ 1.250,00
Verzenden
Thuisbezorgd via PostNL vanaf € 6,95
Deel via
of

Beschrijving

Olivier van Noort::  Beschrijvinge van de voyage om den geheelen werelt-kloot, ghedaen door Olivier van Noordt van Vtrecht, Generael over vier schepen om te zeylen door de Strate Magellanes, te gehandeld langhs de custen van Cica, Chili ende Peru, om den gantschen aerden-cloot, ende door de Molucques weder 'thuys te komen: te zeyl gegaen van Rotterdam, tweeden juli 1598. Ende den Generael met het schip Mauritius is alleen weder ghekeert in Augustus 1601.

Amsterdam, M. Colijn, 1618. 3e druk, 124 p. Incompleet. Ontbreekt blz. 7-12, 117-18 (P3), 119-120 (Q1), 125-31. Geïllustreerd met gegraveerd. titelvignet met panoramisch uitzicht over Rotterdam, 1 volpagina  kaart, 2 gegraveerde. platen,  en 19 (van 22) volpagina gravures, deels los boekblok, oblong formaat.

Aantekening in inkt op titelpagina, Enkele scheurtjes, enige slijtage in de marge (enkele platen aangetast), watervlek aan de rand (vooral laatste 40 pag.). Pagina's deels los, met name begin. Zonder binding.

Zeer zeldzaam.

Olivier van Noort (Utrecht, ca. 1558 – Schoonhoven, 22 februari 1627) was een Nederlandse ontdekkingsreiziger, die als eerste Nederlander rond de wereld voer.

Van Noort was een veelzijdig man. Als herbergier, kapitein, ontdekkingsreiziger en schrijver heeft hij zijn sporen nagelaten. Maar hij wordt het meest herinnerd als zeevaarder die mede aan de basis stond van de Nederlandse Gouden Eeuw.
Het was in de tijd van de tachtigjarige oorlog (1568/1648) dat de zeevaartroutes voor de specerijenhandel naar Indië door de Spanjaarden en Portugezen werden gedomineerd. Nieuwe wegen werden gezocht en expedities uitgerust. Willem Barendtz probeerde het via de noord en Olivier van Noort via de west.
Van Noort investeerde zelf in de expeditie en wist de Staten Generaal, de Staten van Holland en Amsterdam, Rotterdam en Utrecht (zijn geboortestad) zo ver te krijgen om geld, schepen, bemanning en kanonnen te doneren.
Op 2 juli 1598 vertrok hij uit Rotterdam met vier schepen. Het werd een bizarre tocht die in het Kanaal al begon met bemanningsleden die gedeserteerden, vele scheepsgevechten met de Spanjaarden en Portugezen, een kapitein die ging muiten en als straf op een onbewoond eiland bij Patagonië werd achtergelaten en net boven Vuurland werden de expeditieleden door de lokale bevolking bekogeld met pinguins.
Uiteindelijk wist Olivier van Noort in Borneo beperkt specerijen en handelswaar in te slaan. Via Kaap de Goede Hoop voer hij terug naar huis. Bijna drie jaar na zijn vertrek en met slechts een van de vier schepen, 46 van de oorspronkelijk 244 bemanningsleden en een magere opbrengst kwam hij in Rotterdam aan. Drie maanden na zijn teugkeer werd de Oost-Indische Compagnie opgericht, dat wordt gezien als het begin van de Gouden Eeuw.
Omdat Van Noort zo nauwgezet een verslag heeft bijgehouden van zijn expeditie is de reis tot in detail te reconstrueren. In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ligt de eerste druk van het reisverslag van deze wereldreiziger. Volgens historicus Maarten van Rossum is Olivier van Noort de meest avontuurlijke Utrechter aller tijden.
Van Noort bracht zijn laatste jaren door als garnizoenscommandant in Schoonhoven, daar overleed hij in 1627. Het standbeeld van hem dat in die plaats te zien is, is onthuld door Pleun van der Lugt, de eerste Nederlander die alleen, non-stop om de wereld zeilde.

Bron: 'Zeilhelden'

Een latere editie wordt op dit platform ook aangeboden, zie mijn andere advertenties.
Advertentienummer: m2288973506