Terug van nooit weggeweest - matig, duidelijk gelezen boek,
Beschrijving
Iedereen kent de Odyssee van Homerus als een klassiek reisverslag maar auteur Jan van Delden heeft in het ruim drieduizend jaar oude epos een metafoor ontdekt voor de zoek-tocht naar duurzaam geluk, of verlichting. Zo blijken de avonturen die de held op zijn reis beleeft symbolen voor de valkuilen en struikelblokken die we allemaal op onze zoektocht naar zelfrealisatie tegenkomen.
samsara
Gaandeweg verliest Odysseus, met vallen en opstaan, elk idee over wat hij dacht te zijn om uiteindelijk met niets thuis te komen. Voor Jan van Delden - sinds zijn jeugdjaren geboeid door de Odyssee - schuilt het unieke van dit epos in de thuiskomst van Odysseus waar blijkt dat het eigenlijke werk nog moet beginnen. Terug op zijn geboortegrond wordt Odysseus geconfronteerd met de honderdenacht vrijers die zijn huis bezet hebben en uit zijn op zijn bezittingen en zijn vrouw Penelope. Zijn laatste uitdaging is om ook daar orde op zaken te stellen.
In dit boek geeft Jan van Delden een geheel nieuwe en oorspronkelijke visie op het oude heldendicht van Homerus. Hij vond een zuiver westerse bron van de essentie van leven, een bron die men tot voor kort voornamelijk in het Oosten zocht. Daarom zal dit boek niet alleen classici maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in filosofie, met name advaita , aanspreken.
RecensieGrote literatuur is vaak polyinterpretabel. Zo ook Homerus' Odyssee. Van Delden leest deze klassieker met behulp van wat de advaita-vedanta (leer van de non-dualiteit) hem bijbracht. Zo verbeeldt Odysseus' thuisreis de reis naar de heelheid van het zelf, de reis die men na het verlies van zijn aanvankelijke eenheid in een getormenteerd dualistisch bestaan kan maken om zijn heelheid te herwinnen. 'Thuis' is inzicht, is leven vanuit de eeuwige bron van de eenheid. Het ik van waaruit Odysseus leeft, is een verwarrende illusie; zijn scheepslui en de vrijers zijn z'n innerlijke neigingen; gaandeweg worden ze allen gedood. Zijn thuiskomst betekent dat hij zijn dualiteit definitief overwint en zijn heelheid, en dus zijn vrijheid, hervindt. Van Delden leest de Odyssee als een cursus in omgang met jezelf, je driften en emoties, in zelfkennis dus. Op een vet gedrukt stukje verhaal laat hij steeds een nauwkeurige uitleg volgen, die hij vaak voorziet van praktische adviezen. Zijn originele interpretatie betekent een verrijking van de Homerus-literatuur.
Drs. J. Kleisen
- snel en goed verpakt verzonden op dezelfde of de volgende werkdag
- en bij een bestelling van boven de 75,= GRATIS verzenden