kuikens Chinese knobbelgans

€ 20,00
421sinds 7 mei. '25, 17:47
Deel via
of

Kenmerken

GeslachtGeslacht onbekend

Beschrijving

Rond 21 mei verwacht ik kuikens van de Chinese knobbelgans uit het ei, u kunt de kuikens nu reserveren!

Ze gaan minimaal per 2 stuks weg, want een kuiken alleen is erg zielig en zal de hele tijd piepen. 2 kuikens kosten samen 40 euro.

Kuikens hebben de eerste weken veel warmte nodig. Een warmtelamp of plaat is echt nodig.

Wilt u graag kuikens grootbrengen, eerst een paar weken in huis, dan in de schuur en daarna buiten in de tuin, in een ren of in de sloot? Deze ganzen kunt u met de hand opvoeden.

Jonge gansjes die net uit het ei gekropen zijn hebben een warme, veilige omgeving nodig om sterk en gezond in op te groeien. Als je een veilig thuis voor ze maakt en ze genoeg voedsel en water geeft, zullen je nieuwsgierige, speelse ganzenkuikentjes voordat je het weet leren om te waggelen en zelfstandig te zwemmen. Lees verder om erachter te komen hoe je je jonge gansjes een plek geeft waar ze zich thuis voelen, ze het juiste voer geeft en ze tegen gevaren beschermt.

Zoek een goed onderkomen. Nadat jonge gansjes uit hun ei zijn gekropen en ongeveer 24 uur hebben kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving, zijn ze er klaar voor om naar een ander onderkomen te verhuizen. Een kunststof opbergdoos, een groot glazen aquarium zijn allemaal geschikt voor dit doel. Ik zelf gebruik er altijd een caviakooi voor, die koop je voor weinig op marktplaats.



· Leg voor de 1e week oude handdoeken neer. Gebruik geen kranten of ander glad materiaal. Jonge gansjes staan de eerste paar weken nadat ze uit het ei gekomen zijn nog niet zo stevig op hun pootjes. Ze kunnen dus gemakkelijk uitglijden en zichzelf pijn doen aan materialen als plastic of zelfs krantenpapier.

Installeer een warmtelamp. Jonge gansjes moeten de eerste paar weken nadat ze uit het ei gekropen zijn goed warm gehouden worden, zodat ze de kans krijgen om te wennen aan de koude lucht buiten het ei waar ze uitgekomen zijn. Koop een broedlamp bij een dierenwinkel of bouwmarkt en hang deze boven de kooi.


· Begin met een lamp van 60 of 100 watt. Voor erg jonge gansjes zou dit de juiste hoeveelheid warmte af moeten geven.
· Zorg dat een deel van de kooi niet verwarmd wordt, zodat de gansjes een plek hebben om af te koelen, mocht dat nodig zijn.
· Zorg ervoor dat de lamp niet te dicht bij de gansjes hangt. Dit kan ervoor zorgen dat ze oververhit raken of mogelijk verbranden als ze de lamp aanraken. Als je een ondiepe kooi gebruikt, verhoog de lamp dan met behulp van blokken hout of andere stevige materialen waar de lamp op kan steunen.

Controleer de plek waar de warmtelamp hangt. Controleer van tijd tot tijd de plek waar de broedlamp hangt om ervoor te zorgen dat de gansjes genoeg warmte krijgen.

· Pas de warmte en het vermogen van de lamp aan aan de hand van het gedrag van de gansjes wanneer ze ouder worden.
· Als de gansjes dicht bij elkaar onder de lamp zitten, dan kan het zijn dat ze het te koud hebben en je de lamp dichter bij de gansjes moet hangen of een lamp met een hoger vermogen moet gebruiken.
· Als de gansjes verspreid door de kooi zitten en zwaar ademen, dan zijn ze waarschijnlijk oververhit en moet je de lamp verder weg hangen of een lamp met een lager vermogen gebruiken. Gansjes die zich goed voelen, hebben het warm en hebben zich comfortabel in de kooi genesteld.

Pas de broedlamp aan wanneer de gansjes ouder worden. Wanneer de gansjes ouder worden hebben ze minder warmte nodig. Hang de lamp hoger of vervang het lampje door een exemplaar dat minder warmte afgeeft, als je ziet dat de gansjes niet meer onder de lamp slapen.

Geef je gansjes genoeg water. Zet een schaaltje neer in de broedkast waaruit de eendjes kunnen drinken. Gebruik een ondiepe schaal waar de gansjes hun snavels in kunnen dompelen, maar niet hun kopjes. ganzenkuikens houden ervan om hun neusgaten vrij te maken tijdens het drinken. Als je ze een diepere bak met water geeft, kunnen ze daar inklimmen en verdrinken.


· Ververs het water elke dag en maak het schaaltje dagelijks schoon om ervoor te zorgen dat de eendjes niet ziek worden door het drinken van vies water.

Geef de gansjes startkruimels te eten. Ganzenkuikens eten de eerste vierentwintig uur nadat ze uit het ei gekomen zijn niets, omdat ze nog steeds voedingstoffen opnemen uit de dooier van het ei waaruit ze gekropen zijn. Daarna gaan ze over op startkruimels, kleine korrels opfokvoer voor watervogels die je kunt kopen bij de grotere dierenwinkels of online . Koop een kunststof voederbak, vul deze en zet de bak in het verblijf.

Zorg ervoor dat de gansjes altijd iets te eten hebben. Zorg ervoor dat de gansjes dag en nacht voer tot hun beschikking hebben. Ze moeten altijd kunnen eten wanneer ze honger hebben, omdat ze in dit stadium van hun leven erg snel groeien. Ze hebben ook water nodig om hun voer door te kunnen slikken. Zorg dat het schaaltje dus altijd goed gevuld is met water.

Ga over op volwassen ganzenvoer. Nadat de gansjes na ongeveer 16 weken uitgegroeid zijn tot volwassen ganzen, zijn ze klaar voor volwassen ganzenvoer.

Geef de gansjes geen voer dat niet voor ganzen geschikt is. Veel voedingsmiddelen die door mensen gegeten worden, zoals brood, voorzien de gansjes niet van de voedingstoffen die ze nodig hebben. Van sommige etenswaren kunnen ze zelfs ziek worden.


· Zelfs al zijn de ganzen geïnteresseerd in etenswaren zoals brood, het is niet goed voor ze.
· Je kunt ganzen zeer fijngesneden fruit en groenten geven als snack, maar zorg ervoor dat ze vooral ganzenvoer eten.

Moedig de gansjes aan om te zwemmen. Ganzen houden ervan om te zwemmen. Als je het toelaat, beginnen ze de eerste dag nadat ze uit het ei gekomen zijn al met zwemmen. Laat de gansjes nooit zonder toezicht zwemmen. Het lichaam van ganzenkuikens is namelijk bedekt met dons, dat ( nog ) niet waterdicht is. In deze levensfase is het lichaam van een gansje ook nog te zwak om alleen te kunnen zwemmen.

· Laat de gansjes niet te lang zwemmen, of ze zullen het koud krijgen. Wanneer ze klaar zijn met zwemmen, droog je ze voorzichtig af en zet je ze weer in hun doos neer zodat ze warm kunnen worden.
Advertentienummer: m2265652433