Kefir korrels

Gereserveerd
Ophalen
905sinds 10 apr. '24, 16:06
Deel via
of

Beschrijving

Melkkefir groeit, daardoor heb ik regelmatig (maar dus niet altijd) een portie kefir korrels over. Daar maak ik graag iemand anders blij mee.
Alleen afhalen (ik werk, dus kan niet altijd) en bij afhalen een eigen potje meenemen.

'Gebruiksaanwijzing' melkkefir:
Benodigdheden:
!! Kefir kan niet tegen metaal en afwasmiddel (zeggen de experts)
-Glazen weckpot met een inhoud van 0.5 liter of 1 liter
-Een kunststof bolzeef (7 centimeter, 10 centimeter of 14 centimeter)
-Houten of kunststof lepel, waarmee u door de kefiryoghurt kunt roeren
-Beslagkom of (plastic) bak om de kefiryoghurt na bereiding op te vangen

Ingrediënten
10 gram Starthoeveelheid verse levende melkefirculturen
0.1 liter Volle (biologische) melk

Instructies
Doe de starthoeveelheid levende melkkefirkorrels (10 gram of 30 gram) in een glazen weckpot van 0.5 liter of 1 liter.
Giet vervolgens 0,1 liter (voor 10 gram korrels) of 0,3 liter (voor 30 gram korrels) volle melk in de weckpot
Roer het geheel kort door en sluit de deksel van de weckpot goed af. U kunt de weckpot vervolgens het best op een donkere plek op kamertemperatuur (rond de 20 graden) zetten.
Na één of twee dagen (24 of 48 uur) kunt u vervolgens de melkkefir oogsten.
Open de weckpot en roer het geheel even goed door.
Plaats het plastic bakje of de schaalonder de plastic bolzeef en giet de inhoud van de weckpot hier rustig in. U zult merken dat het lang duurt voordat de melkkefir uit zichzelf door de bolzeef gaat. U mag daarom gerust met de houten of kunststof lepel door de kefiryoghurt roeren, zodat het sneller door de bolzeef gaat. Na een tijdje ziet u dat de melkkefirkorrels korrels in de bolzeef zijn overgebleven.
Spoel de weckpot goed af met (gloeiend) heet water. Het is aan te raden om de weckpot maximaal één keer per week met afwasmiddel te wassen. Spoel de weckpot voor gebruik altijd nog een keer extra af met water als u afwasmiddel hebt gebruikt.

U kunt nu de bereidingsstappen herhalen. Het is niet nodig om de melkkefirkorrels af te spoelen voordat u met een nieuwe bereiding start. De kans is groot dat uw melkkefirkorrels na enkele bereidingen al in volume zijn toegenomen, waardoor u voortaan meer melk kunt gebruiken en dus ook meer kefiryoghurt kunt oogsten.
Advertentienummer: m2102684198
Overige advertenties van Eline
Meer van Eline