Waterkefir korrels

Gratis
Ophalen
761sinds 30 apr. '24, 20:38
Deel via
of

Beschrijving

Waterkefir korrels.Tijdens het fermentatie proces, vermeerderd de bacteriecultuur. Hierdoor kan ik nu wat weg geven. Er worden hier alleen maar biologische producten gebruikt.

Neem liefst zelf iets mee om het in te kunnen doen, denk aan een bakje of zakje.

Wat is waterkefir ?


Waterkefir is verwant aan de melkkefir (het bekendere yoghurtplantje). De drank die je er mee kunt maken is echter geen zurige yoghurt maar een fris- zure limonade met een bubbeltje.De waterkefir wordt door de maag en darmen beter verdragen dan de melkkefir. Het stoort de spijsvertering niet omdat het snel in het bloed wordt opgenomen.
De waterkefir-korrels zien er uit als kristallen, ze zijn wit, doorschijnend en


hoekig van vorm. Deze korrels bestaan onder andere uit melkzuurbacterien en gistcellen. Het is een symbiotische samenleving van verschillende micro-organismen en heeft een zelf conserverend vermogen waardoor elk bederf verhinderd wordt. Voor een uitgebreidere beschrijving over de samenstelling van waterkefir klik hier.
De oorspronkelijke bewoners van de Kaukasus kenden de werking van kefir al heel lang (meer dan 2000 jaar geleden). Zij dronken de kefirdrank als water en bereikten in volkomen gezondheid een hoge leeftijd van meer dan 100 jaar. Vandaar ook wel de naam: drank der 100-jarigen. Deze mensen kenden dan ook geen ziektes zoals tbc, kanker, darmaandoeningen enz.
Waterkefir is dan ook een gezonde, probiotische drank die rijk is aan vitamines (B1, B2, B6, B12, C, D en H), anti-oxidanten en zeer veel goede bacterieen. Het is werkzaam bij diverse gezondheidsklachten en is zeer de moeite waard om eens te proberen, want baat het niet dan schaadt het niet. En mocht het voor bepaalde klachten niet helpen dan is het nog altijd een lekkere en gezonde drank.




Waterkefir
Bereiding water kefir
De benodigdheden om de waterkefir drank te bereiden zijn de volgende:
een weckpot (inhoudsmaat 1000 ml of 2000 ml)
500 ml of 1000 ml water (leidingwater of bronwater)
50 gr kefirkorrels
40 gr suiker (biologische), rietsuiker, geen honing.
2 biologische vijgen of andere gedroogde vruchten zoals rozijnen, abrikozen, dadels.
1/2 biologische citroen of geschilde citroen
een kunststof zeef*
een plastic lepel
Bereiding:
Vul de weckpot met water, voeg de suiker toe en roer even goed om totdat de suiker bijna is opgelost. Nu kunnen de kefirkorrels worden toegevoegd aan het water. En als laatste voegt men de vijgen (in zijn geheel) en de halve citroen toe. Sluit nu de pot af en zet hem op een lichte plaats (niet in de volle zon), bijvoorbeeld op de vensterbank in de keuken. Laat deze kefirbereiding nu 48 uur staan. Een keer per dag de kefirdrank even omroeren, voorzichtig met een kunststof lepel.
Ongeveer een uurtje nadat men alle ingredienten in een weckpot heeft gedaan zullen er belletjes te zien zijn en de kefirkorrels zullen naar de oppervlakte stijgen en weer dalen. Dit is een mooi schouwspel om te zien.
Na 48 uur is de kefirdrank klaar voor gebruik. Open de weckpot en verwijder de vijgen en citroen. De vijgen kunnen worden weggegooid omdat hier geen smaak meer aan zit, de citroen apart houden. Nu kan de waterkefir vloeistof worden overgegoten in een maatbeker (o.i.d.), de korrels daarbij opvangen in een zeef. De kefirkorrels goed afspoelen onder koud stromend water. Nooit heet water gebruiken want daar kunnen de korrels niet tegen (max. 40 graden). De kefirkorrels uit de zeef nemen en apart houden. Nu kun je de citroen boven de zeef uitknijpen en toevoegen aan de kefirdrank. De kefirdrank kan het beste bewaard worden in een goed afsluitbare fles (bijv. PET-fles) en is dan in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Het is ook mogelijk om de fles met kefirdrank nog een dag buiten de koelkast te laten staan, op een niet al te lichte plek. Dan zal de drank nog wat nagisten en komt er wat meer koolzuurgas aan.
De kefirkorrels kunnen nu weer opnieuw worden gebruikt. Omdat de kefirkorrels zich vermenigvuldigen, dient men de korrels eerst af te wegen als ze weer worden gebruikt voor een nieuwe bereiding. De korrels die nu over zijn kan men aan anderen doorgeven of zelf bewaren als reserve. De overtollige kefirkorrels kunnen in de koelkast bewaard worden in een pot met water en weinig suiker. Wel eens in de week het water verversen en de korrels even afspoelen.
Voor het schoonmaken van de weckpot, zeef e.d. gebruikt men alleen schoon warm water, geen afwasmiddelen. Ook is het goed om een aparte afwasborstel te gebruiken, die dus alleen voor de waterkefir materialen gebruikt wordt.
BELANGRIJK:
gebruik geen metalen voorwerpen (bijv. zeef en lepel) want daar kan de kefir niet goed tegen.
stel de kefir niet bloot aan temperaturen onder 0 graden en boven 40 graden.
gebruik voor het schoonmaken van de weckpot, zeef e.d. geen schoonmaakmiddelen, maar alleen heet water.
voor het schoonmaken een aparte afwasborstel gebruiken.
TIP voor mensen met darmklachten:
bij verstopping de kefir 24 uur laten staan i.p.v. 48 uur, dan werkt hij laxerend
bij diarree de kefir langer dan 48 uur laten werken, dan werkt het stoppend.
de 48-uurs kefir werkt normaliserend


Kunsstof zeef: deze zijn moeilijk verkrijgbaar. Plastic zeef 18 cm 7 euro ex verzenden 7,00 euro of ophalen




Waterkefir bewaren
Hoe waterkefir te bewaren?
Wanneer u voor langere tijd van huis bent vanwege een vakantie bijvoorbeeld, wat doet u dan met uw waterkefir? Probeer iemand te vinden die het van u wil overnemen, zorg dus voor een kefirsitter. Lukt het niet om iemand te vinden die voor uw kefir kan en wil zorgen, dan zijn er nog de onderstaande mogelijkheden.
Wanneer u niet langer dan 3 weken weg bent:
Bewaar de waterkefir korrels in een bakje met water in de koelkast. Als u weer thuiskomt zal het water waarin de kefir heeft gelegen, erg slijmerig en glibberig zijn. Giet dit water af en spoel de kefir goed af in een zeef. Nu is uw kefir weer klaar voor gebruik maar het zal enige tijd duren voordat deze weer goed actief is geworden.
Een andere mogelijkheid is om de waterkefir korrels in een weckpot in ruim water te zetten, met een klein beetje suiker. Let op: de deksel niet sluiten, maar op een kiertje laten staan. Op deze manier blijft de kefir zijn werk doen, maar is wat minder actief dan buiten de koelkast. De kefirkrank zal na thuiskomst niet geschikt zijn voor consumptie, deze zal erg zuur en wrang smaken.
In beide gevallen moet u er rekening mee houden dat wanneer u weer aan de slag gaat met de waterkefir, deze weer actief moet worden. Dit kan een aantal dagen tot ruim een week duren. Als de eerste resultaten tegenvallen wil dit niet zeggen dat er iets aan de hand is met de kefir. Het is een kwestie van geduld hebben voordat u de kefirdrank weer heeft die u gewend bent.
Waterkefir bewaren voor langere tijd.
Waarom zou u waterkefir langere tijd willen bewaren? Er is in elk geval één goede reden om dit te doen. Het kan namelijk gebeuren dat er iets mis gaat met de kefir die u dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld: u spoelt deze per ongeluk af met heet water of laat de weckpot uit uw handen glippen. Het is dus altijd handig om een reserve portie kefir achter de hand te hebben in geval van nood of als er iemand anders is waar u de kefir aan wilt geven. Voor langere tijd waterkefir bewaren kan op de onderstaande manieren.
Droog de waterkefir korrels; leg de korrels op een schone katoenen (thee)doek en dep ze daarmee droog. Laat ze daarna verder drogen op een warme en niet te lichte plaats (niet warmer dan 40 graden) voor max. 1 week. De kefirkorrels zullen dan verschrompeld, harder en gelig van kleur. Dit is allemaal normaal.
Na het drogen van de kefirkorrels doet u deze in een diepvrieszak en voegt daar zoveel poedersuiker aan toe dat alle korrels goed bedekt zijn. Goed door elkaar mengen. Nu kunnen de kefirkorrels de vriezer in. Het is handig om de datum van invriezen te noteren met een watervaste stift. Op deze manier kan de waterkefir voor max. 1,5 jaar bewaard worden. Wanneer u de kefir weer gaat gebruiken vanuit de vriezer, spoel deze dan goed af en laten ontdooien in vers water.
Bij deze methode duurt het wat langer voordat u weer een kefirdrank heeft die voor consumptie geschikt is. Hierbij moet u rekenen op een periode van een paar weken. Let op: het is niet 100 % zeker of de kefir het weer even goed zal dan als u gewend was voor het drogen en invriezen.




Recepten
Het traditionele recept is die met de suiker, vijgen en citroen. Mijn ervaring is dat met deze ingredienten de waterkefir het beste werkt. Maar voor wie het leuk vindt om te experimenteren met de kefir zijn er genoeg mogelijkheden. Zorg er dan wel voor dat je een reserve portie waterkefir achter de hand hebt. Zeker als je geen biologische produkten gebruikt is de kans groot dat de korrels het begeven of minder actief worden.
Waterkefir op basis van vruchtensap:


Voor dit recept kun je vers geperst sap uit de sapcentrifuge gebruiken of biologisch sap uit de natuurvoedingswinkel. Let op: er mogen geen vezeltjes of pitjes meer in zitten. Het vruchtensap kan puur gebruikt worden of verdund met water. Het beste resultaat zul je krijgen als je een 1/2 liter water en een 1/2 liter vruchtensap neemt. Eventueel kan er nog een 1/2 citroen en verse vruchten worden toegevoegd. Suiker toevoegen is niet nodig vanwege de vruchtensuiker in het sap.
Waterkefir met gember:




Neem het basisrecept (water, suiker, vijgen en citroen) en voeg daar extra een paar schijfjes verse gemberwortel aan toe.
Waterkefir met fruit:
Voor dit recept kun je het beste rijpe vruchten met veel suikers en voldoende zuur gebruiken. Gebruik je vruchten die weinig of geen zuur bevatten, voeg dan extra citroen toe. Geschikte vruchten zijn bijvoorbeeld: aardbeien, bramen, zoete meloen, kiwi, sappige zoete peren, ananas, mango, alle citrusvruchten.


Gebruik tegenover een bepaalde hoeveelheid water altijd 50% vers fruit. Dus bijvoorbeeld: 1 liter water en ongeveer 500 gr vers fruit.
Waterkefir op basis van thee:
Voor dit recept gebruik je het basis recept. Alleen gebruik je thee i.p.v. water of je voegt een theezakje toe. Er zijn twee manieren om waterkefir op basis van thee te maken, de warme en de koude methode.
Bij de warme methode zet je gewoon een liter thee (naar eigen smaak en sterkte) en laat deze afkoelen. Met de afgekoelde thee (niet warmer dan 40 graden) maak je de waterkefir verder volgens het traditionele recept.
Met de koude methode doe je alles volgens het basis/traditionele recept en voegt er 1 of 2 theezakjes aan toe.
Bij de warme methode zal de thee-smaak sterker zijn dan bij de koude methode. Je kunt hier iedere theesoort voor gebruiken die je maar lekker vindt, bijvoorbeeld vruchtenthee of kruidenthee, liefst natuurlijk weer de biologische soorten.


Een paar voorbeelden van biologische thee:
Zonnatura: Munt, Sterrenmix, Gember energie, Rooibos.
Simon Levelt: Earl grey, Bosvruchten, Lavendel Mate.
Numi: White rose, Lemon green, Ginger sun, Jasmine green, Marrocain mint(verkrijgbaar bij de Tuinen).
Yogi tea: Ginkgo, Detox, Calming, Green Balanance, Jamaica (verkrijgbaar bij natuurwinkel en de Tuinen).


Therapeutische werking
Waterkefir is dorstlessend, weerstandsverhogend,


spijsverteringsbevorderend, zuiverend en vitaliserend. Het is rijk aan vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en H (biotine). Kortom: een supergezonde drank.
Dankzij de vitamines, anti-oxidanten en werkzame micro-organismen werkt het ondersteunend voor de stofwisseling en is het goed voor de darmflora. De waterkefir is een beetje vergelijkbaar met probiotische drankjes zoals Yakult en Vifit. Het verschil met de laatst genoemde drankjes is dat de waterkefir veel meer verschillende soorten goede bacterieen bevat en deze er ook nog eens in hogere mate in aanwezig zijn.
Het regelt en hersteld wat niet in natuurlijk evenwicht is.
Tevens is werkzaam bij de volgende gezondheidsklachten:
maag/darm-aandoeningen
ziekte van crohn
depressie
cholesterol verlagend
huidaandoeningen (uitslag, eczeem)
auto-imuunverstoringen
candidiasis
ontstekingen luchtwegen
nier/blaasontsteking
bloeddruk verlagend
kanker (preventief)
slapeloosheid
Prikkelbaren darmen
Diarree
Advertentienummer: m2110042602