Beschrijving



Cossart Gordon 10 jaar oud medium rijk Bual Madeira 3 x 0,75L
3 flessen
Madeira-wijn

Wijnmakers: Francisco Albuquerque.

Awards/aanbevelingen
92 punten, Owen Bargreen
92 punten, Wijnenthousiast
90 punten, Wine Spectator
89 punten, Tom Cannavan

Wijnvariëteiten: Bual (100%).

VINIFICATIE
Cossart Gordon 10 jaar oude Bual onderging fermentatie zonder schillen met natuurlijke gist bij een temperatuur tussen 18°C en 21°C in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. Na ongeveer 3 dagen wordt de wijn versterkt met druivenbrandewijn, waardoor de fermentatie wordt gestopt op het gewenste zoetheidsniveau. Cossart Gordon 10 jaar oude Bual rijpte in Amerikaanse eikenhouten vaten volgens het traditionele ‘Canteiro’-systeem. Dit systeem omvat het zachte verwarmen van de wijn in de zolders van de lodges in Funchal. Gedurende de jaren wordt de wijn verplaatst van de bovenste verdiepingen naar de middelste verdiepingen en uiteindelijk naar de begane grond, waar het koeler is. Na deze geleidelijke ‘estufagem’ onderging de wijn overpompen en klaring voordat de blend werd samengesteld en gebotteld.

Proefnotities
Helder, amberkleur met goudtinten en zeer stevige benen; een bouquet van pruimen, amandel, vanille, hout en toffee met een zachte, medium-zoete afdronk en een uitstekende balans tussen fruit en zuurgraad.

Serveren
Cossart Gordon 10 jaar oude Bual wordt beboet en hoeft niet te worden overgeheveld. Het is uitstekend als aperitief en ook zeer goed te combineren met fruit, melkchocolade, taarten en harde kazen. Het is gebotteld wanneer het klaar is voor consumptie en blijft enkele maanden goed na opening.

GESCHIEDENIS
Cossart Gordon & Co. werd opgericht in 1745 en is het oudste bedrijf in de Madeira-wijnhandel. Francis Newton, een jonge Schot, voer vanaf Gravesend in Groot-Brittannië en kwam op 12 september 1745 aan in Madeira, waarmee hij het bedrijf stichtte. Hij werd vergezeld door zijn jongere broer Thomas van 1758 tot 1763, en daarna door een andere Schot, Thomas Gordon van Balmaghie, eveneens in 1758. Thomas Murdoch sloot zich in 1791 bij het bedrijf aan, dat toen Newton, Gordon, Murdoch & Co. ging heten.
Tegen 1850 werd gezegd dat het bedrijf de 'helft van de groei van het eiland' verzond en de contacten van Newton in Amerika via zijn broer Andrew (die Schotland verliet voor Virginia) bleken zeer succesvol te zijn. Het bedrijf verwierf een ongeëvenaarde reputatie als leverancier van fijne Madeiras. De koloniën in Noord-Amerika waren destijds de grootste en meest veeleisende markt, zozeer zelfs dat de beste productie algemeen bekend stond als 'America Madeira'. Madeira speelde zo'n belangrijke rol in het Amerikaanse leven dat het werd gebruikt om de Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776 te toosten.
In 1808 werd de Schotse dominantie over het bedrijf doorbroken met de komst van William Cossart, een Ier afstammend van de vooraanstaande Hugnenot-familie uit Frankrijk. De naam van het bedrijf veranderde in 1831 met de komst van Cossarts neef Peter naar het eiland. Het werd kortweg Newton, Gordon, Cossart & Co. genoemd, maar na de dood van Newton en het ontslag van de laatste Gordon veranderde het bedrijf zijn naam in de inmiddels wereldberoemde branding van Cossart, Gordon & Co.
Het bedrijf heeft altijd zijn Britse nationaliteit behouden, met een filiaal in Londen sinds 1748, en in 1909, omdat de familie zo groot was geworden, werd het bedrijf geregistreerd als een naamloze vennootschap. Aan het einde van de 19e eeuw was het bedrijf uitgebreid door port, sherry, Tarragona, Marsala en Malaga aan hun wijnportefeuille toe te voegen. Deze activiteiten gingen door tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, toen het bedrijf besloot zich uitsluitend op Madeira te richten.
De geschiedenis van de Britse handelaren op het geïsoleerde eiland Madeira is fascinerend en uniek. Ze leefden en werkten in de Madeira wijnhandel met slechts zeldzaam contact met de buitenwereld, en droegen zeer aanzienlijk bij aan verschillende gebieden van activiteit die de welvaart van het eiland verhoogden en zo veel armoede verlichtten.
De familie Cossart is bijna twee eeuwen lang een van de meest invloedrijke op het eiland geweest. Het meest gezaghebbende boek over Madeira, Madeira The Island Vineyard, werd geschreven door Noël Cossart, een voormalig senior partner van het bedrijf die op het eiland werd geboren in 1907.
Tot op heden worden Cossart Gordon Madeiras beschouwd als de allerbeste die beschikbaar is.

Houd er rekening mee: dit is een terugkerende veiling. Het/sealnummer(s) die u op de foto's ziet, kunnen verschillen van die op uw fles/flessen.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a151681975850sinds 15 aug. '25, 05:06