gezocht_glaswerk_fabriek Thöne-Bakker_Nieuw-Buinen 1838-1937

N.o.t.k.
Verzenden
571sinds 22 jul. '20, 10:21
Deel via
of

Beschrijving

Het museum is op werkdagen van woensdag tot en met vrijdag open van 12 tot 16 uur en daarnaast in de weekends van 13 tot 17 uur.

Glaswerk uit de Drents-Groninger Veenkoloniën

Na beëindiging van 11e tentoonstelling is op dinsdag 1 juni 2022 in de nieuwbouw van het Keramisch Museum Goedewaagen een semipermanende presentatie met topstukken uit 9 fabrieken uit de Drents-Groninger Veenkoloniën geopend. De presentatie is gebaseerd de collectie van van verzamelaar Henk Brans.

Op 8 juli aanstaande brengt het keramisch museum een nieuwe overzichtsexpositie van glaswerk uit de Drents-Groninger Veenkoloniën. Opgenomen worden nieuwe aanwinsten.

Vanaf de zomer van 2011 brengt het Keramisch Museum Goedewaagen glaswerk uit de Kanaalstreek dat door Henk Brans in een periode van meer dan 60 jaar bijeengebracht werd. Ruim een jaar later presenteerde de Collectie Brans een goed gedocumenteerde museumsite. Vanaf 2012 werd in het museumdepot van elke nieuwe aanwinst een of meer goede foto's gemaakt. Cruciaal is dat Henk Brans voor de toeschrijvingen steeds steun zocht bij oud-werknemers en voormalige directieleden van de regionale glasfabrieken. De collectie groeide zeer sterk in de afgelopen 11 jaar.

De nieuwe permanente museumpresentatie begint met bewaard gebleven erfgoed van de in 1838 gestichte glasfabriek Thöne aan het Noorderdiep in Nieuw-Buinen. Deze fabriek ging getuige krantenadvertenties in 1896 over in handen van Thöne's adoptiefzoon A.J.Bakker.

Hoe bijzonder de glasproductie van Nieuw-Buinen was, wordt geïllustreerd door een in 1926 uitgegeven pracht-catalogus van A.J. Bakker. Die laat zien dat er toen honderden modellen voor flessen in productie waren. Die flessen zijn doorgaans niet of nauwelijks gemerkt en dat maakt de determinatie er niet gemakkelijk op.

Intussen is dankzij de Vereniging d'Oude Flesch ook een fotoreproductie van de glasfabriek Thöne van voor 1895 met afbeeldingen van 88 verschillende flessen beschikbaar. Niet gecatalogiseerd, maar wel duidelijk aan Thöne-Bakker toe te schrijven, zijn specifieke bedrijfsopdrachten, bijvoorbeeld voor Maggi, Haarlemsche Olie, Talens en andere inktfabrieken. Van belang voor de bedrijfsdeterminatie is ook dat Henk Brans een grote schenking van bodemvondsten kreeg van het voormalige stortterrein aan het Nieuw-Buiner Noorderdiep. 

De glaswerkgroep van het museum is nog steeds op zoek naar verder bronmateriaal over deze fabriek en de andere glasfabrieken in Nieuw Buinen die gerekend kunnen worden tot de oudste maakindustrieën van de provincie Drenthe.

Verzamelaar Henk Brans biedt overigens op afspraak ook de mogelijkheid om zijn inmiddels indrukwekkende collectie aan huis te komen bezichtigen. Aanvragen via: info@glaswerknieuwbuinen.nl.
.
Advertentienummer: m1578901158