Gezocht_Gouda_Goedewaagen_Distel_Lion Cachet_Van Norden

Gereserveerd
Verzenden
Thuisbezorgd door Brenger vanaf € 42,-
870sinds 22 jul. '20, 15:03
Deel via
of

Beschrijving

In verband met de nasleep van de Covid-19 restricties is het Keramisch Museum Goedewaagen niet meer de hele week open. Het museum is op werkdagen van woensdag tot en met vrijdag open van 12 tot 16 uur en daarnaast in de weekends van 13 tot 17 uur.

Gezocht op veiling in Leiden, 7 december 2015, verkochte proefstukken - Kunstatelier Goedewaagen-Distel.

Niets is zo frustrerend voor een museum als langdurig in bruikleen gegeven stukken door een publieke verkoop kwijt te raken. Dat overkwam de Stichting Keramisch Museum Goedewaagen. Sinds november 1989 beheerde het een bruikleen van meer dan 220 objecten van de aardewerkfabriek Royal Goedewaagen.
Actief werden daaraan exposities en publicaties gewijd. Zie de Distel-catalogus van het Nederlands Tegelmuseum uit 2001 of het Gouda Pottery Book van Ron Tasman uit 2007 en de museumsite onder de tab Tentoonstellingen en de subtab Afgesloten tentoonstellingen.

In Leiden werd op 7 december 2015 die bruikleencollectie geveild. Veel van het betrokken sieraardewerk, de tegeltableaus, mozaïeken, beeldjes, pijpen en pijpenmal waren door de ongesubsidieerde én ook niet gesponsorde stichting voor eigen rekening en risico gerestaureerd.

Op basis van door het museum achterhaalde archiefstukken, foto's uit de collectie van Goedewaagen's schilderszaal, labjournaals van het vroegere klei- en glazuurlaboratorium liep vanaf 2007 een door een brede onderzoeksgroep van verzamelaars, keramisten, chemici, kunsthistorici gedragen research.
Onderzoek dat moet leiden tot nieuwe publicaties over de Plateel- en Tegelbakkerij De Distel en het bij kunsthistorici nog steeds onvoldoende bekende Kunstatelier Goedewaagen-Distel van 1923 tot 1961.


Dankzij de gecoördineerde inspanning van museumvrienden konden van de rampveiling van december 2015 gelukkig wel 110 kavels aangekocht worden die het Keramisch Museum Goedewaagen inmiddels voor studie- en onderzoekgebruik weer beschikbaar gesteld zijn. Vrienden van het Nederlands Tegelmuseum kochten daarenboven nog eens 10 kavels aan.

De museumstaf wil graag in contact komen met verzamelaars en kunstliefhebbers die op die 7e december 2015 aankopen deden. Hierbij een aantal foto's van aardewerk waarnaar het onderzoek nog lang niet afgerond is. Contact graag via het mailadres van het museum of via gerson_visser20@hotmail.com.
Voor keramiekliefhebbers brengt het Keramisch Museum Goedewaagen vanaf begin maart 2018 een semi-permanente tentoonstelling over het 'geredde' aardewerk, aangevuld met andere belangrijke objecten die het museum, maar vooral ook de samenwerkende verzamelaars in de afgelopen jaren kochten. Ook erven van de laatste Goedewaagen-directeur deden een belangrijke schenking.

Gepland staat verder een paperback-publicatie van de uitgeverij van dr. Nico Guns uit Rijswijk waarin op 50 fullcolour pagina's topstukken uit de museumcollectie belicht worden. Deze rijk geïllustreerde publicatie op A5-formaat gaat € 19,95 kosten. Ook een reeks objecten van het Kunstatelier Goedewaagen-Distel is in de selectie van topstukken opgenomen. Voor nadere informatie zie de goed bijgehouden museumsite. Facebook-gebruikers vinden op de pagina van Keramisch Museum Goedewaagen zeer regelmatig een foto- en tekstblog over het museum.

In 2017 stelde de aardewerkfabriek Royal Goedewaagen een voormalige personeelsgang beschikbaar die door het museumteam verbouwd werd tot een nieuwe accommodatie, waarin onder meer de ‘geredde’ stukken uit de veiling geëxposeerd worden. Deze verbouwing werd zonder externe subsidies uit de eigen museumkas gefinancierd. Zie: Keramisch Museum Goedewaagen, Glaslaan 29, 9521 GG Nieuw Buinen.
Advertentienummer: m1579014005