Goedewaagen_Gouda_miniaturen_historische monumenten_Delfts

N.o.t.k.
Verzenden
Thuisbezorgd door Brenger vanaf € 42,-
2766sinds 22 jul. '20, 12:07
Deel via
of

Beschrijving

In verband met de nasleep van de Covid-19 restricties is het Keramisch Museum Goedewaagen niet meer de hele week open. Het museum is op werkdagen van woensdag tot en met vrijdag open van 12 tot 16 uur en daarnaast in de weekends van 13 tot 17 uur.

Keramische miniaturen van Royal Goedewaagen

Wereldwijd worden historische miniaturen van Royal Goedewaagen verzameld en dat leidt tot veel vragen ook aan ons, overigens juridisch en financieel onafhankelijk van de fabriek handelend museum. Als museum zoeken wij zelf ook nog modellen van miniaturen die met name voor 2000 uitgebracht zijn.

Omgekeerd helpen wij verzamelaars aan nadere informatie over de inmiddels meer dan 400 miniaturen die de fabriek maakte en dan hebben wij het natuurlijk niet over de 75 eerste KLM-huisjes die van 1965 tot en met 1995 in Nieuw-Buinen geheel handmatig vervaardigd zijn. Mark Zegeling reikt in zijn boeken 'Sterke verhalen' en 'Little Kingdom by the Sea' daarover immers een prachtige documentatie aan.

In de inmiddels weer aangevulde, semipermanente expositie in het museum zijn de opmerkelijke, nieuwe edities van de fabriek vanaf 2009 integraal te zien. Liefhebbers kunnen die edities op een enkele uitzondering na helaas niet kopen in Nieuw-Buinen. Royal Goedewaagen levert haar productie nu eenmaal exclusief uit aan opdrachtgevers.


Elke sinds 2015 uitgebrachte miniatuur is per editie is inmiddels ook genummerd. De miniaturen zijn voor de opdrachtgevers relatiegeschenken. Het heeft daarom geen zin hen om een exemplaar te vragen. Voor wie zijn verzameling wil completeren, is het wachten met andere woorden op het moment dat ze online te koop zijn, zoals af en toe op Marktplaats en Catawiki.

In de tentoonstelling wordt ook het vroegste begin van de miniaturenproductie belicht. De vroegste, Nederlandse miniatuur, een tweedelige gietvorm van De Rookende Moor, is van 1882 en werd uitgebracht door De Porceleyne Fles als wierookbrander. Tichelaars in Makkum bracht nadien daarvan weer een eigen versie uit.

De Purmerendse fabriek van de Wed. N.S.A. Brantjes produceerde in 1900 een even unieke als zeldzame, grote meerkleurige miniatuur uit van het Rembrandthuis in Amsterdam. Die miniatuur was voor die tijd een zeer betrouwbare historische weergave van Rembrandts woonhuis.

Vanaf januari 1932 maakt Royal Goedewaagen keramische miniaturen. Die waren alle gebaseerd op de eigen Goedewaagen-vinding om een historisch aandoend grachtenpand uit te voeren als drankcontainer. Deze inventie deed de Goudse fabriek 20 jaar voor haar concurrent Plateelbakkerij Zuid-Holland voor Rynbende (later Henkes en nog weer later Bols) de fameuze KLM-huisjes ging maken. Die Rynbende-order nam Goedewaagen overigens in 1965 over na het faillissement van de PZH.

Met de schenking door een goede museumvriend van de drankcontainer M368 van september 1932 heeft het Keramisch Museum Goedewaagen nu van alle vooroorlogse miniaturen een voorbeeld in de presentatie. Dankzij bruiklenen van museumvrienden kan het museum ook twee voor 1942 bij Goedewaagen verschenen 8 cm hoge drankcontainertjes van grachtenpanden presenteren in kobaltblauw en Delfts bont. Deze miniaturen M1387 en M1388 werden veel realistischer uitgevoerd dan het eerste Rynbende-KLM miniatuurtje van 1952. Deze KLM-miniatuur 1 is vermoedelijk afgeleid van het model van De Rookende Moor van De Porceleyne Fles.

Dat Royal Goedewaagen inmiddels dé Nederlandse specialist geworden is voor hoogwaardige ambachtelijke miniaturen leert ook de nieuwe museumexpositie met aanwinsten. Inclusief scheepsminiaturen voor de HAL, Allseas, Niledutch en Damen maakt de fabriek per jaar ongeveer een tiental nieuwe miniaturen. Sommige in een klein aantal, andere in hele grote oplagen, zoals de in 2014 gemaakte miniatuur van de eerste stoombrouwerij van Gerard Heineken uit 1867. Dat waren er 84.000 voor het Heineken-personeel in het Heineken-groen en 2000 in het Delfts Blauw.

Alle geëxposeerde, nieuwe miniaturen zijn door de fabriek aan het museum geschonken. De nieuwe Goedewaagen-miniaturen vanaf 2009 worden op de expositie in een vitrinecatalogus gedocumenteerd. Bezoekers van het museum kunnen in een 13 minuten durende film van miniaturenverzamelaar Rien Wijnsma het hele, verfijnde ambachtelijke productieproces van Heineken-miniatuur De Hooiberg M3060 volgen.
Advertentienummer: m1578944440