Sathya Sai Baba en Kaliyuga Bernardien Sluizer, Sai Baba
Beschrijving
Dit boek loopt parallel met de op 6 mei 1993 uitgezonden IKON-documentaire. Sathya Sai Baba; als in een spiegel. In deze documentaire wordt vooral aandacht besteed aan de bijzondere rol die Sathya Sai Baba speelt in de Indiase samenleving. Twee vragen staan daarbij centraal: hoe is het mogelijk dat mensen zich zo door één persoon laten inspireren dat ze hun leven radicaal omgooien en in dienst stellen van hun medemens, en, wat is de oorsprong van die inspiratie? We maken kennis met een reeks prominente figuren uit de Indiase samenleving die al jaren in Sai Baba's nabijheid werken en die vertellen wat hij voor hen betekent. Daarnaast krijgen we een goed beeld van de vele onderwijs- en hulpprogramma's die door Sai Baba en zijn medewerkers tot stand zijn gebracht.
Bernardien Sluizers boek sluit naadloos aan op de genoemde onderwerpen. Het eerste deel van het boek is gebaseerd op het oorspronkelijke draaiboek van de documentaire en geeft daarnaast veel inhoudelijke informatie over het fenomeen Sai Baba. Deel 2 van Sathya Sai Baba en Kaliyuga bestaat uit vraaggesprekken die de schrijfster heeft gehouden met zes westerlingen van verschillende signatuur die zich hebben verdiept in de relatie tussen oosterse en westerse cultuur en religie en in het fenomeen Sai Baba. Aan het woord komen: Samuel Sandweiss, de bekende Amerikaanse psychiater en volgeling van Sai Baba; Otto Duintjer, theoloog en filosoof; Saskia Kersenboom, linguistisch antropoloog aan de universiteit van Amsterdam die zich met name met Zuid-India heeft bezig gehouden; Theo van Leeuwen, filosoof en psycholoog; Dom Tholens, Benedictijner monnik en stichter van abdij De Slangenburg te Doetinchem; Marcel Messing, bekend auteur en 'bruggenbouwer' tussen Oost en West. Vanuit hun eigen invalshoek laten geïnterviewden hun licht schijnen op de charismatische avatar die zovelen - ook in het Westen - lijkt aan te spreken.
Alle boeken van/over Sai Baba
RecensieDe (ook in India) omstreden en aanbeden Sathya Sai Baba (1926) noemt zich een 'avatar' - God-in-mensen-gedaante -. Onlangs werden leven en werk van deze door miljoenen als 'geïncarneerde God', 'wonderdoener' en 'genezer' beschouwde goeroe door de IKON-tv in een context van Mahabharata en Bhagavad Gita (heilig boek) wijdlopig in beeld gebracht.
Deel 1 van het boek bevat de tekst van deze documentaire, met daarin, ook via vraaggesprekken, aandacht voor het onderwerp 'avatar' en 'het fenomeen' Sai Baba, voor godsdienst en psychologie in Oost en West, voor de ashram (spiritueel centrum), de universiteit en het ziekenhuis.
Deel 2 bestaat uit 6 (boeiende) interviews n.a.v. het 'verschijnsel' Sai Baba, met psychiater/discipel Sandweiss (V.S.), O. Duintjer, S. Kersenboom, Th. van Leeuwen, C.J.A. Tholens (monnik) en M. Messing. De eenzijdige documentaire is een kritiekloze reportage, maar zeker informatief. Enkele van de toegevoegde interviews zorgen voor de nodige relativering van de tekst van deel 1 Met 21 foto's in kleur. Toptien-boek.
(Biblion recensie, K. Scholten Wassink.)
- snel en goed verpakt verzonden op dezelfde of de volgende werkdag
- en bij een bestelling van boven de 75,= GRATIS verzenden