Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op
Je hebt gezocht in

Motorboten en Motorjachten | pagina 3

.
Informatie

Een ruime keuze aan nieuwe en tweedehands motorboten

Motorboten worden aangedreven door ten minste één motor. Dat kan een binnen- of buitenboordmotor zijn, meestal op diesel of benzine. Ook elektrische motorboten winnen snel aan populariteit. Zowel een nieuwe als gebruikte boot kopen heeft voor- en nadelen. Een nieuwe boot is veelal zelf samen te stellen, komt met garantie en heeft weinig onderhoud nodig. Een tweedehands motorboot heeft vaak financiële voordelen zoals een lagere aanschafwaarde, afschrijving en verzekeringspremie. Hierdoor krijg je voor hetzelfde budget meer boot. Let bij het kopen van een tweedehands motorboot vooral op de staat van de motor. Dit onderdeel is relatief kwetsbaar en over het algemeen prijzig om te vervangen of repareren.

Een motorboot kopen: een opblaasboot of luxe jacht?

Andere keuzes om te maken gaan over afmetingen, uitrusting en materiaal. Voor binnenwateren en tochtjes langs de kust volstaat een kleiner motorbootje, maar op open water ga je toch eerder voor een groot model met kajuit. Grotere motorboten worden ook wel motorjachten genoemd en zijn vaak luxer uitgerust. Soms hebben ze zelfs een keuken en slaapruimte. De keuze gaat verder veelal tussen een stalen of polyester boot, aangezien dit de meest voorkomende materialen zijn.

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Voor een tweedehands motorboot tot 6 meter ben je zo’n 1.000 tot 15.000 euro kwijt, afhankelijk van de staat, de opbouw, het formaat en de motor. Voor grotere motorjachten ben je meer kwijt, dat ligt sterk aan de lengte en voorzieningen.
In principe mag je op alle binnenwateren varen met een motorboot. De landelijke maximumsnelheid is 20 km/uur, behalve als dat anders staat aangegeven.
Zeewaardigheid is een breed begrip: het omvat alle voorwaarden waaraan een schip moet voldoen om een reis in goede orde te volbrengen. Boten met CE-certificaat A of B zijn zeewaardig, bij een maximale golfhoogte van 4 meter. Categorie C-vaartuigen mogen alleen in de kustwateren varen, met een golfhoogte van maximaal 2 meter. Categorie D is ontworpen voor binnenwateren.
Voor de jaarlijkse kosten van een motorboot moet je de kosten voor brandstof, verzekering, ligplaats en onderhoudskosten in kaart brengen. Bij elkaar kan dat variëren van een paar honderd tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de grootte van je boot.
Het is belangrijk dat je boot de wind en golfhoogte kan weerstaan. Van categorie A-, B- en C-boten ben je zeker dat ze dat kunnen. Boten met categorie D zijn uitsluitend geschikt voor beschutte wateren tot windkracht 4 en met een maximale golfhoogte van 0,5 meter.